facebook

Тариф на електроенергію підвищать до 3,5 грн: економічний прогноз на 2024 рік

Тарифи на електроенергію в Україні у 2024 році збільшать до 3,5 грн/кВт-год. Про це заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко.

Багато споживачів побоюються підвищення тарифів на комунальні послуги. Попенко висловив упевненість у тому, що вони таки виростуть. Що стосується електрики, то вона подорожчає приблизно до 3,5 грн замість нинішніх 2,68 грн. А електроенергія для бізнесу постійно дорожчає. У 2023-му підвищення становило майже 25%.

Попенко зазначив, що слід очікувати і поступового зростання вартості обслуговування багатоквартирних будинків. Ця послуга цього року подорожчала на 20%.

Тарифи зростають і на вивезення твердих побутових відходів. Тут рішення ухвалюється на рівні місцевих рад. Зазначені послуги не прописані у законодавстві, тому їх вартість спокійно може підвищуватись.

Щодо тарифів на воду, тут ситуація складніша. Водоканали часто говорять про своє скрутне становище. Однак поки що точно не можна спрогнозувати зміни вартості послуги.

Поки триває повномасштабна війна, точно не переглядатимуть тарифи на опалення, гарячу воду та транспортування газу. Саме блакитне паливо продаватимуть за незмінною ціною до кінця опалювального сезону, а далі поки що не можна прогнозувати. При цьому голова Нафтогазу Олексій Чернишов наполягає на підвищенні тарифу на газ в Україні.

Що вплине на зростання тарифів
На думку аналітика, слід розглядати кожну комунальну послугу окремо, бо скрізь є різні фактори подорожчання. Наприклад, у вивезенні твердих побутових відходів головний чинник – ціна ринку паливно-мастильних матеріалів, де зростання сягає 50-70%.

При визначенні тарифів обслуговування багатоквартирних будинків враховується вартість електроенергії у місцях загального користування. Це складова у більшості ЖЕКів, тому після зростання вартості електрики вони незаконно підняли тарифи.

“Сказати чітко, що підвищення вартості обумовлюється якимись загальними факторами не можна. У всіх послугах ці фактори відрізняються”, – цитує Попенко Pro Гроші.

Джерело.

Close