facebook

Готуйтесь викласти від 1700 до 8500 грн: українців попередили про нові штрафи

Підприємства, які приймають на роботу чоловіків, не дотримуючись вимог територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час воєнного стану, порушують закон.

Згідно з новими правилами воєнного обліку, компанії та навчальні заклади повинні перевіряти наявність військово-облікових документів у кандидатів на роботу та абітурієнтів, інакше їм може бути нарахована штрафна санкція. Це передбачено у Постанові Кабміну “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.
Про це повідомляє сайт Pro Війну.
Роботодавці та працівники освітніх установ повинні перевірити у чоловіків наступні документи:

Посвідчення про приписку (приписне свідоцтво) для призовників.
Військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного для військовозобов’язаних.
Військовий квиток для резервістів.
У випадку відсутності у працівника одного з цих документів, роботодавець зобов’язаний сплатити штраф:

Для громадян – від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 3 400 грн).
Для посадових осіб – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 5 100 грн).
Повторне вчинення порушення протягом року – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Повторне вчинення порушення посадовими особами протягом року – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 5 100 до 8 500 грн.
Додатково, особа, яка перебуває безробітною та підлягає мобілізації, не може підтвердити свій статус у центрі зайнятості без наявності відповідних документів.
Можливе введення нових обмежень для військовозобов’язаних. Зараз у Верховній Раді розглядається законопроект, який передбачає обов’язкове носіння військового квитка всіма чоловіками, які підпадають під військовий облік, під час воєнного стану.

Щоб уникнути непорозумінь та питань щодо військового обліку громадян під час воєнного стану, запропоновано, щоб військовозобов’язані мали при собі документ, який підтверджує їхню особу, та документ, що підтверджує їхнє перебування на військовому обліку, таким чином уникнути питань, чи вони військовозобов’язані, чи ні, чи можуть отримати повістку, чи ні, – пояснює Венисавський.

Важливо відзначити, що наразі не існує жодних законів, які зобов’язують військовозобов’язаних носити військовий квиток під час воєнного стану. Тим не менше, працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вже зараз рекомендують військовозобов’язаним мати при собі військовий квиток.

Джерело.

Close