facebook

П’ять кpаїн, де cвяткування Різдва забоpонене закoном

За веселощі можна сісти до в’язниці.

25 грудня люди святкують одне з найважливіших церковних свят – Різдво Христове.

Втім, у деяких країнах заборонено його святкувати через різні правила та причини.

5 країн, де Різдво заборонене законом:

Таджикистан

Країна, що межує з Афганістаном, Киргизстаном та Узбекистаном, протягом останнього десятиліття поступово посилювала обмеження. Але на новий рівень ситуація вийшла 2013 року, коли Діда Мороза заборонили показувати на телеекранах, а на “використання феєрверків, святкових обідів, дарування подарунків та збирання грошей” також було накладено вето.

Відповідно до постанови Міносвіти, у школах та ВНЗ також не допускається “установлення ялинки як живої, так і штучної”.

Святкування Геловіна також практично заборонено в Таджикистані, а похорон та весілля також підлягають суворим правилам. Повідомляється, що одного хлопця було оштрафовано за те, що 2015 року пішов із друзями до ірландського пабу у свій день народження.

Бруней

Держава Південно-Східної Азії Бруней застосовує аналогічні правила, забороняючи людям носити шапки Санти, а також будь-який різдвяний одяг або аксесуари.

2014 року султан крихітної багатої нафтою держави Хасанал Болкіах заявив, що святкування не заплановане, оскільки він побоюється, що святкування його “надмірно і відкрито” може збити мусульманське населення.

Люди інших релігій все ще можуть веселитися, але лише якщо це буде за зачиненими дверима та у повній конфіденційності.

Деякі люди стверджують, що сім’ям також доводиться попереджати владу про свої святкові плани, перш ніж вони зможуть розпочати справу, щоб усе було чесно і вони не ризикували порушити закон.

Покарання за збори на вечірці 25 грудня без дозволу – штраф у розмірі до 27 тисяч брунейських доларів (765 тисяч гривень) або тюремне ув’язнення на строк до п’яти років – або те й інше.

Саудівська Аравія.

Саудівська Аравія аналогічним чином наклала вето на будь-які “видні ознаки” святкових веселощів, оскільки жителі та туристи повинні слідувати місячному календарю, а не григоріанському календарю.

Тим не менш, Різдво проникло до країни тоді, як спадковий принц Мухаммед бен Салман послабив деякі з суворіших релігійних правил, хоча святкування Дня святого Валентина та Геловіна, як і раніше, залишається забороненим.

Як пише ladbible.com, 2012 року 41 християнин був затриманий релігійною поліцією після того, як їх звинуватили в “змові з метою святкування Різдва”, але через десять років здається, що свята вже не є такою забороненою темою.

На місцевих ринках тепер можна побачити все, що лише можна собі уявити, пов’язане з Санта-Клаусом: дерева, дрібнички, мішуру, штучний сніг і навіть фірмовий червоний капелюх Клауса з білими камінчиками нагорі.

Хоча офіційної заяви про скасування заборони на святкування Різдва не було, люди поступово розсувають кордони і, мабуть, поки що не зустріли негативної реакції.

Джерело.

Close