facebook

Кінець ухилянтам, електронні повістки, штрафи та терміни: що буде з новим законом про мобілізацію

Що відомо про новий закон про мобілізацію.

Проєкт закону про посилення мобілізації, ймовірно, повернуть Уряду на доопрацювання. Фінальний документ змінили в останній момент, тому він став несподіванкою навіть для оборонного комітету, який працював над цим протягом року. Про це повідомляє ТСН у Телеграм-каналі.

Більшість дискусійних норм, у тому числі обмеження прав ухилянтів, електронних повісток та можливої ​​мобілізації громадян з інвалідністю третьої групи, з’явилися після доопрацювання законопроєкту Мінобороною.

Що ж мають намір змінити новим законом? Для початку пропонують змінити призовний вік з 27 до 25 років та змінити процес отримання повісток. Згідно із запропонованими змінами, документ може бути відправлений через «електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного або резервіста на електронну пошту». Для цього буде створено спеціальний електронний кабінет.

Крім адміністративної та кримінальної відповідальності, ухилянт може зіткнутися з масою матеріальних обмежень. Наприклад, заборонять купівлю-продаж рухомого та нерухомого майна, обмежать права в керуванні транспортним засобом, отримувати права та оформлювати паспорт.

Також ухилянтам пропонують заблокувати всі рахунки, право розпоряджатися грошима та іншими цінностями. Держава призупинить будь-які пільги, і послуги зі свого боку для таких громадян.

Ще скоротять кількість одержувачів відстрочки, національна поліція отримає більше повноважень, скасують строкову службу (буде встановлений термін служби під час війни – 36 місяців), засуджені громадяни зможуть йти воювати, а також відбуватиметься базова загальновоєнна підготовка та інше.

Джерело.

Close