facebook

“Ми не маємо пеpетворитися на pфію…” Омбудcмен ж0pсmко відpеагував на нову мобілізаційну інiціативу кабміну

Йдеться про заборону на операції з нерухомістю, керування транспортом, використання грошей.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що оновлений законопроєкт щодо ухилянтів від мобілізації містить обмеження, що суперечать Конституції.

Про це він сказав в етері телемарафону.

«Я прямо буду про це писати, коли цей законопроєкт зайде офіційно на погодження до мене.

Це, я так розумію, відбуватиметься не на етапі підготовки на рівні Кабміну (Кабмін уже подав), а на етапі підготовки до розгляду в комітеті.

Саме тому я чекаю офіційного направлення цього законопроєкту до мене: ми ретельно його вивчатимемо і я робитиму свої заперечення», – сказав омбудсмен.

При цьому він уточнив, що йдеться про заборону на операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошових коштів.

Лубінець наголосив, що це пряма норма Конституції – людина не може бути обмежена у своїх правах.

«Якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можемо ми на рівні закону заборонити їй продати цей будинок або купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції.

Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені нескінченно, – пояснив омбудсмен.

Він наголосив, що «ми не можемо прийти до того стану, що, воюючи проти рф, перетворимось на щось подібне до рф, коли не діятимуть ані закони, ані норми, а Конституція перетвориться на папірець».

Джерело

Джерело.

Close