facebook

З нардепів знімуть броню, а з ухилянтів останні штани: каральні заходи в законі про мобілізацію хочуть розширити

Депутатів хочуть залишити без броні від мобілізації.

Скандальний законопроєкт про мобілізацію повернули Кабміну, але міністр оборони Рустем Умеров заявив, що з урахуванням усіх правок новий документ незабаром буде готовий і його подадуть на розгляд. Стало відомо, що в документ можуть додати пропозицію позбавити нардепів броні, повідомляє РБК-Україна.

За інформацією видання, розробники налаштовані піти на часткове пом’якшення норм, але загальну концепцію при цьому залишать.

Наприклад, щодо обмежень для ухилянтів, проти чого жорстко виступають депутати. У розмові з виданням один із депутатів від “Слуги народу” поділився, що дійсно потрібно розширювати базу мобілізованих, але як це зробити без каральних заходів для ухилянтів, незрозуміло.

Також він додав, що, очевидно, буде прибрана броня для депутатів, чиновників тощо, щоб показати, що всі рівні. При цьому співрозмовник вважає, що практичного сенсу в цьому небагато, але інакше народ не зрозуміє.

Ще є пропозиція відмовитися від ухвалення єдиного великого законопроєкту про мобілізацію, замінивши його декількома меншими та тематичними. Наприклад, пропонується окремо прийняти норми про демобілізацію.

Але, як повідомляється, проти цього виступає військове керівництво країни. Там побоюються, що в один момент отримає право на демобілізацію одразу величезна кількість військовослужбовців. Тих, хто пішов до армії в перші місяці повномасштабної війни, а замінити їх не буде кому.

Наприкінці грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт про мобілізацію, яким пропонується частково змінити порядок її проведення. Документ розглядався у Комітеті з питань нацбезпеки разом із Міністерством оборони та Генштабом ЗСУ. Згодом стало відомо, що документ повернули на доопрацювання до Кабміну.

Джерело.

Close