facebook

Мобілізація вже з 1 лютого: кому та з яким діагнозом дадуть відстрочку

На сьогоднішній день причини для відстрочення мобілізованими не змінюються – існує лише п’ять сценаріїв, як можна її оформити.

Згідно із законодавством України, відстрочення від мобілізації на офіційному рівні можливе лише, якщо чоловік від 18 до 60 років, будучи військовозобов’язаним, потрапляє під одну з категорій:

за станом здоров’я;
за сімейними обставинами;
у зв’язку із професійною діяльністю;
у зв’язку з навчанням та/або здобуттям наукового ступеня;
через броню.
Не слід забувати, що відстрочка – це не звільнення від служби, а відкладення військового обов’язку на невизначений термін. Українці, які отримали відстрочку, однаково залишаються на обліку в ТЦК.

Даний вид відстрочки має на увазі, людина постійно буде зайнята доглядом за своїми батьками або батьками дружини, які, згідно з медичним висновком, потребують постійного догляду.

До цього пункту також потрапляє і відстрочка від мобілізації для догляду за інвалідом 2 групи, якщо визнані інвалідом:

жінка;
батьки дружини;
батьки призовника.
Якщо хворий має інвалідність І та ІІ групи, але не має інших працездатних осіб, які можуть за ним доглядати та утримувати його.

Так само відстрочення від мобілізації з догляду за інвалідом стосується опікунів осіб з інвалідністю І та ІІ групи, визнаних недієздатними за рішенням суду, які мають висновок медичної комісії про те, що хворий потребує постійного догляду і ніхто інший крім призовника не може цей догляд здійснювати.

Відстрочення від армії, якщо дружина інвалід 3 групи – неможлива.

Відстрочка від мобілізації для чоловіків призовного віку є доступною, якщо військово-лікарська комісія визнала військовозобов’язаного особою з інвалідністю або тимчасово непридатною до несення військової служби строком до 6 місяців.

Є також варіант отримання відстрочки, проте він доступний виключно для жінок вагітність.

Українське законодавство передбачає не лише відстрочку, а й ситуації, коли мобілізація неприпустима в принципі, наприклад, із такими діагнозами:

тяжкі деформації опорно-рухового апарату;
інфекційні захворювання (гепатит, СНІД);
психічний розлад, хвороба Дауна, шизофренія;
стан відразу після операції.
Не мобілізують людину із встановленими металофіксаторами та іншими ендопротезами після операції.

Вагітна жінка, навіть якщо вона має військову спеціальність, а вона сама стоїть на обліку або прийшла добровільно до ТЦК, не може бути мобілізованою.

Якщо ви опікун над інвалідом, маєте право на відстрочку за сімейними обставинами, як людина, яка доглядає дитину-інваліда. Однак тут лише три категорії:

жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі хвороби, повний перелік яких є в законі;
жінки та чоловіки, на утриманні яких знаходиться повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І або ІІ групи.
Якщо військовозобов’язаний батько, а не дитячий опікун – мобілізація його передбачена також із відстрочкою, навіть якщо у дитини немає інвалідності:

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;
жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.
Те саме стосується громадян України, які є усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями та утримують дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, за умови, що цим дітям менше 18 років.

Джерело.

Close