facebook

Усіх від 18 до 60 років, е-повістки та тотальні обмеження: з’явилася нова версія закону про мобілізацію

За інформацією Міністерства оборони, всі коментарі та зауваження до законопроєкту були враховані за участю Генерального штабу, Уряду та народних депутатів. Новий законопроєкт встановлює чіткі правила мобілізаційного процесу та регулює права військовослужбовців і військовозобов’язаних, пише УП.

Згідно з деталями, законопроєкт встановлює мінімальну суму грошового забезпечення у розмірі 20 тисяч гривень без урахування додаткової винагороди. Додаткова винагорода під час воєнного стану може становити від 30 до 100 тисяч гривень.

Нововведення включають в себе чітке визначення термінів служби під час воєнного стану. Особи з інвалідністю всіх категорій звільнені від військової служби, тоді як добровольці, які відгукуються на мобілізацію, мають право на двомісячну відстрочку для вирішення особистих питань і підготовки до призову.

Згідно з законопроєктом, основна щорічна відпустка під час воєнного стану може бути надана частинами не менше 15 календарних днів. Також військовослужбовці, звільнені з полону, отримають додаткові 90 днів відпустки зі збереженням грошового забезпечення при продовженні служби.

Пресслужба повідомляє, що тепер необхідності йти до військкомату для оновлення даних не існує. Це можна зробити онлайн у особистому кабінеті або в Центрі надання адміністративних послуг. Електронний кабінет пропонується створити на базі реєстру військовозобов’язаних “Оберіг”.

Людям дозволяється переїжджати в інші міста без дозволу військкомату. Після переїзду потрібно буде зареєструватися за новою адресою.

Після мобілізації всі громадяни проходитимуть обов’язковий військовий навчальний курс тривалістю 2-3 місяці. Уряд підкреслює, що після мобілізації особу не можна направляти одразу на фронт.

Законопроєкт пропонує скасувати строкову військову службу і введення базової військової підготовки. Так, особа віком від 18 до 24 років самостійно обирає, коли пройти військовий навчальний курс, тривалість якого не перевищує 5 місяців. При цьому її робоче місце зберігається, що є нововведенням порівняно з чинним законодавством.

Також відзначено, що облік ведеться для всіх без винятку, і право на відстрочку від призову у державних службах виключається.

Джерело.

Close