facebook

Долар опинився на межі вражаючого стрибка, експерти сказали українцям про загрозу: коли треба встигнути в обмінники

Курс долара до гривні у лютому 2024 року визначатиме рішення партнерів щодо макрофінансової допомоги Україні.

Як інформують “ФАКТИ”, про це розповів економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Що впливатиме на курс у лютому

За словами Пендзина, наразі є чітко два сценарії, і залежно від них будуть розвиватися події.

Так, ми досі не маємо рішення ЄС щодо пакету допомоги на суму €50 млрд. Очікується, що держави-члени блоку можуть ухвалити підтримку на саміті в Брюсселі 1 лютого.

Окрім того, поки що Конгрес США не ухвалив допомогу для Києва на суму понад $60 млрд.

Саме рішення партнерів вплине на подальшу економічну ситуацію в Україні: якщо допомогу ухвалять, курс буде стабільним. Якщо макрофін надходитиме з проблемами – курс, імовірно, буде послаблюватися.

Курс долара у лютому 2024 року – прогноз експерта

За словами Пендзина, зараз спостерігаємо зміцнення курсу. Це свідчить про те, що на сьогодні система більш-менш стабільна.

“Розбалансувати систему може тільки збільшення соціальних виплат. Збільшення соціальних виплат відбувається десь в середині місяця. Тобто, якщо до цього моменту допомоги від партнерів не буде, значить, ми побачимо послаблення курсу”, – сказав експерт.

Він зазначив, що у разі проблем з макрофіном, Нацбанк вимушений буде послаблювати курс для того, щоб зберегти валютні резерви і дати Міністерству фінансів додаткові ресурси для виплат. Спершу Мінфін буде шукати можливості збільшити залучення через облігації внутрішньої державної позики.

Джерело.

Close