facebook

У Зеленського сказали, на що витратять 50 мільярдів від ЄС

Усі 27 лідерів Євросоюзу 1 лютого погодили 50 мільярдів євро допомоги для України. Додатковий пакет підтримки забезпечить стабільне, довгострокове та передбачуване фінансування для нашої держави.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю 24 Каналу сказав радник голови ОПУ Михайло Подоляк. Він пояснив, куди Україна спрямує кошти від ЄС.

Як Україні допоможуть 50 мільярдів євро від ЄС
Як зазначив радник голови ОПУ, природа політичних відносин і в Європі, і в демократичному світі суттєво змінилась. Всі розуміють ризики, вагу та нинішню роль України. Тому фінансування обов’язково буде, зокрема й з боку Сполучених Штатів Америки.

Повне інтерв’ю з Михайлом Подоляком з’явиться 1 лютого о 17:00 на ютубі 24 Каналу. Не пропустіть!
“Стратегія України тільки одна – деокупація території та обов’язковий військовий програш Росії”, – наголосив Подоляк.

Зверніть увагу! Мова йде про 17 мільярдів прямої допомоги та 33 мільярди у вигляді кредитів, які Київ отримає протягом наступних чотирьох років, тобто у 2024 – 2027 роках.
50 мільярдів від ЄС – це макрофінансова допомога, яка буде спрямована на підтримку української економіки, щоб держава могла виконувати соціальні та бюджетні зобов’язання.

Це транші. Детально розписати цю програму та показати, на що і як ці гроші будуть використовуватись, може міністр фінансів,– зауважив радник голови ОПУ.

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії наша країна втратила частину економіки та транзитивних можливостей, тому враховуючи кількість соціальних програм та соціальне навантаження на державу, треба чітко розуміти, яке в нас буде фінансування з урахуванням дефіциту бюджету.

У нас є певний дефіцит. Левова частка грошей йде на фінансування армії, зокрема, на заробітні плати, соціальні виплати тощо. Однак ще є низка соціальних зобов’язань держави, які треба виконувати, і якраз на ці потреби буде направлена допомога від ЄС. Мова йде про зарплати бюджетникам, пенсії тощо,– мовив Подоляк.

За його словами, допомога від Євросоюзу стабілізує макрофінансову ситуацію. Також це точно гарантує, що не буде суттєвих коливань курсів, невиплат та як мінімум на 4 роки стабілізує ситуацію з урахуванням того, що далі буде відбуватись в рамках війни.

Джерело.

Close