facebook

Буде дуже важко: людям прийдуть нові платіжки за комуналку

Українцям прийдуть нові платіжки за комуналку, буде нелегко.

Вже з лютого українці можуть отримати платіжки із підвищеними сумами за опалення. Крім того, доведеться платити за новими тарифами за доставку газу. Про це розповідає Обозреватель.

У лютому українці платитимуть за комунальні послуги, якими користувалися у січні. Деякі суми в платіжках відрізнятимуться від звичних.

Наприклад, із 1 січня всім споживачам блакитного палива перерахували вартість за доставку. Сам тариф не змінився, проте сума розраховується на певний обсяг кубометрів, який споживач орієнтовно використовує протягом року.

Для розрахунку беруть свідчення за минулий опалювальний рік (з жовтня до жовтня). З січня перерахунок відбувається з тими свідченнями, що були з жовтня 2022-го до жовтня 2023-го. У той час як торік українці платили за доставку, яку було пораховано за споживанням з жовтня 2021-го до жовтня 2022-го.

Варто пам’ятати, що у січні минулого року відзначалося похолодання, а це, своєю чергою, призведе до більшої суми у платіжках за опалення.

Ще одне важливе нововведення, яке українці відчують із лютого, – це дозвіл відключати комунальні послуги за борги.

Постачальник електроенергії в Києві повідомляє, що відключення можуть розпочатися з кінця січня і торкнуться лише великих боржників.

Серед боржників є власники кількох квартир, які споживають багато електроенергії, мають велику кількість побутових приладів, але відмовляються платити за рахунками.

Джерело.

Close