facebook

Невже голодуватимемо: селяни б’ють на сполох і сіяти вже нікому – такого ще не було

На кінець 2023 року в Україні було зафіксовано близько 100 тис. вакансій, і кожне робоче місце привертало увагу трьох претендентів.

Ця статистика вражає, особливо якщо порівнювати з початком війни, коли на одну вакансію припадало лише 12 претендентів. Ці високі цифри вказують на значний напружений стан на ринку праці в країні, пише kurkul.com.

Варто зазначити, що в останні місяці спостерігається зростання неформальності на ринку праці. Це означає, що компанії уникають оголошення вакансій у Державній службі зайнятості, а працівники приймають пропозиції працювати “під чорною схемою”.

Неформальність на ринку праці існувала і до початку конфлікту, коли підприємці використовували зарплатні конверти для уникнення великих податків. Тепер також є нова причина – обов’язкове повідомлення керівником про нових працівників у військкомат. Хоча ця вимога існувала й до війни, але тепер отримала новий контекст.

“Заборона на виїзд чоловіків з країни призводить до значного надлишку робочої сили. Однак багато чоловіків уникають офіційного працевлаштування через страх перед мобілізацією”, – заявили в Центрі прикладних досліджень.

Особливо ця проблема актуальна для сільського господарства, де, як і в інших сферах, відчувається дефіцит робочої сили. Фактично, фактор “не вистачає кадрів” вперше за останні 10 років досяг рекордних значень.

Згідно з даними Служби зайнятості, кількість працівників у сільському господарстві відстає від сфер торгівлі, ремонту та транспорту. Таким чином, кількість зайнятих у сільському господарстві становить 2,7 млн осіб. Серед пропозицій для робітників сільського господарства найбільше попиту на “робітників по догляду за тваринами”, “робітників у сільгоспвиробництві” та “робітників фермерських господарств”.

Також існує великий попит на водіїв, трактористів та навантажувачів. Ці професії традиційно вважаються “чоловічими” і залишаються в дефіциті.

Джерело.

Close