facebook

Чоловіки просять видати їм повістки самі, лазівки для ухилянтів скоро приберуть: мобілізація і скасування відстрочок

В Україні часто з’являються тривожні повідомлення про мобілізацію, яка нібито перебуває під загрозою зриву. У ТЦК роз’яснили ситуацію та запевнили, що багато чоловіків самі просять видати їм повістки.

Як інформує “Today.ua”, речник Полтавського обласного ТЦК Роман Істомін нагадав, що частина українських чоловіків продовжує спроби уникнути мобілізації. Вони не реєструють своє нове місце проживання та не стають на військовий облік. Тому військкоми перевіряють документи на блокпостах, у громадських місцях та просто на вулиці.

Майор запевнив, що деяким чоловікам просто не вистачало рішучості самостійно прийти до військкомату. Однак їх не можна зарахувати до ухилянтів.

“Багато громадян, яких призивають зараз з мобілізації, – це ті, кому потрібен був поштовх. Не раз чув від них: “Я чекав на повістку, але сам не йшов”. Бувають випадки, що військовозобов’язані просять виписати їм повістку. Ще один метод оповіщення – передача розпоряджень (повісток) на підприємства, які керівник вручає своїм підлеглим”, – зазначив Істомін.

За словами представника регіонального ТЦК, його колеги практично не роблять поквартирних обходів. Але наразі не можна говорити про провал мобілізації. Чоловіки виконують свій обов’язок захисту батьківщини, армійські ряди поповнюються планомірно, але не так швидко, як того хотілося б.

“Планів, звичайно, не озвучуємо, як і того, скільки призвали до лав ЗСУ. Набір в армію йде планомірно. Можливо, не в тій кількості і не тій якості, як хотілося б, та й настрої суспільства не такі, як хотілося б. Але маємо що маємо”, – поділився думкою Роман Істомін.
Спікер Полтавського обласного ТЦК потонув, що новий законопроєкт про мобілізацію №10449 має зняти напругу у суспільстві та покращити якісні показники. Істомін наголосив, що зрив мобілізаційної кампанії в Україні буде вигідним російським окупантам. Тому його не можна допустити.

Ворог використовуватиме будь-які приводи для дискредитації – як реальні, так і фіктивні. Рашисти від початку повномасштабної війни розхитують тему мобілізації, що негативно впливає на настрої українців.

Як інформує “Today.ua”, у Верховній Раді розглядають законопроєкт №10449, який передбачає зміни щодо мобілізації. Стало відомо, як планують змінити призов студентів в Україні. Також є інформація про ухилянтів, які втекли за кордон.

Народний депутат та член оборонного комітету Федір Вениславський повідомив, що лазівку зі здобуття вищої освіти чоловіками призовного віку планують перекрити. Відстрочку від мобілізації можуть залишити лише тим студентам, які навчаються у послідовному форматі.

Йдеться про ситуацію, коли українець спочатку здобуває вищу освіту, потім магістерську та наукову. Тим, хто здобув ступінь бакалавра, а потім знову пішов навчатися на бакалавра, не дадуть відстрочки від служби. Також планують запровадити обмеження для претендентів на другу вищу освіту одного рівня, але різних профілів.

“На засіданні комітету вирішили, що прибираємо поділ аспірантів на контрактну та бюджетну форми навчання. Усі однаково матимуть право на відстрочку від мобілізації”, – цитує нардепа ТСН.

Відомо, що багато України призовного віку після початку повномасштабної війни втекли за кордон. Причому багатьом вдалося це зробити незаконно, без права на відстрочку. Влада розглядає можливість вручення їм повісток – нарівні з іншими співвітчизниками, які залишилися вдома. Однак це не так просто, як хотілося б.

“Механізму, як це робити, зараз немає. Крім того, у комітеті ми попередньо відхилили норму про те, щоб заборонити для них надання консульських послуг, якщо вони не мають військово-облікових документів. Однак таким особам ми надаємо можливість за допомогою коштів або телефонного зв’язку, або через електронний кабінет одержати відповідний військово-обліковий документ чи уточнити свої дані”, – пояснив Федір Веніславський.

Джерело.

Close