facebook

Хитрий закон про мобілізацію: чоловіки віком від 18 до 24 років можуть загриміти на війну

Чоловіки віком від 18 до 24 років можуть потрапити на війну
У Раді продовжують роботу над законопроєктом про мобілізацію. Адвокат Роман Симутін у своєму Telegram-каналі заявив, що у разі прийняття документа можлива мобілізація чоловіків з 18 до 24 років.

Адвокат зазначив, що якщо призовник пройшов базовий військовий вишкіл, він стає військовозобов’язаним та може бути мобілізованим.

Симутін згадав, що згідно із ч. 1 ст. 15. ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу” пропонується направляти для проходження базової військової служби громадян України чоловічої статі від 18 до 25 років.

Такі громадяни мають вибір у певному році проходження базової військової служби до досягнення ними 24 років.

При цьому згідно з п. п. 1 ч. 1 ст. 37 – на облік приймають призовників віком до 25 років. Підпунктом 2 на облік вже ставлять військовозобов’язаних: призовників, які пройшли базову загальновійськову підготовку.

Іншими словами, якщо чоловік у 18-24 роки, бувши призовником, пройшов базовий військовий вишкіл, тоді він автоматично стає військовозобов’язаним і може бути мобілізованим.

До речі, у мирний час на термінову службу призиваються придатні за станом здоров’я українські чоловіки віком від 18 до 27 років.

Що ж до мобілізаційного віку на період дії воєнного стану, то попри скасування призову на строкову службу, під мобілізацію потрапляють усі чоловіки віком від 18 до 60 років.

У новому порядку зазначено, що чоловіки мають ставати на військовий облік у рік досягнення 17-річного віку. Тобто раніше цей вік становив 17 років, але з 2023 року – з 16 років. Якщо 2023 року хлопцеві виповнилося 16, то 2024-го він має стати на військовий облік.

Джерело.

Close