facebook

Перереєстрація авто – інакше штраф: водіїв попередили – офіційна інструкція

Українців попередили про перереєстрацію авто.

Українських біженців у Німеччині до 31 березня зобов’язали перереєструвати автомобілі. Вимога стосується тих, хто користується власним транспортом на українській реєстрації та перебуває в країні понад рік. Ті, хто не встиг зробити це до зазначеної дати, чекають на штрафи. Як перереєструвати автомобіль у Німеччині і що для цього потрібно, у коментарі для РБК-Україна розповідає партнер адвокатського об’єднання “АКТІО”, керівник Європейської практики Богдан Дралло.

Перереєстрація українських авто у Німеччині: як це зробити
Українські громадяни, які переїхали до Німеччини через воєнну агресію Росії, мають можливість тимчасово користуватися своїми автомобілями без необхідності постійної реєстрації.

“Для звільнення від транспортного податку на перший рік необхідно уникати комерційного використання автомобіля. Після додаткових 10 місяців відстрочки, яка спливає 1 квітня 2024 року, потрібно отримати спеціальний дозвіл для подальшого користування автомобілем”, – каже Богдан Дралло.

Необхідні кроки:
Технічний огляд: Звернутися до TÜV, DEKRA, GTÜ або KÜS. Залежно від наявності схвалення ЄС, огляд може бути спрощеним (§ 29 StVZO) або повним (Vollgutachten).
“На практиці власники авто з України стикаються з труднощами при проходженні техогляду та через те, що їхні транспортні засоби були привезені, наприклад, із США, і не мають європейської сертифікації”, – зазначає фахівець.

Митна декларація: У митниці (Zoll) необхідно оголосити автомобіль як майно переселенця (Übersiedlungsgut), щоб уникнути імпортного податку та мита.
Реєстрація: З відповідним пакетом документів відвідати KFZ-Zulassungsstelle за місцем проживання, щоб отримати німецькі номери та свідоцтво про реєстрацію (Zulassungsbescheinigung Teil 1 та Teil 2).
Страхування: Обов’язкове страхування автомобіля (Haftpflichtversicherung). “Зелена карта” або Grenzversicherung не приймаються. Потрібно надати номер страхування (eVB-Nummer).
Вартість переоформлення автомобіля залежить від землі. Експерт наводить приблизні ціни.

Техогляд:
Потрібно оплачувати за проходження техогляду під час схвалення автомобіля та отримання сертифіката відповідності 260 євро.

Якщо схвалення немає, слід записатися на інспекцію Vollgutachten technischem Datenblatt. Вартість – 260 євро.

Отримання номерів:
Після прибуття до KFZ-Zulassungsstelle за місцем проживання виходять німецькі номери та свідоцтво про реєстрацію. Вартість – 110 євро.

Страхування:
Авто страхування KFZ-Haftpflichtversicherung. KFZ-Zulassungsstelle потрібен електронний номер страхування автоцивільної відповідальності eVB-Nummer. Вартість – 200-1000 євро на рік, залежно від землі, де відбувається переоформлення авто.

Зверніть увагу, що перереєструвати авто від українців у Німеччині вимагали ще минулого року. Це пов’язано, зокрема, з тим, що порушників ПДР складно ідентифікувати та притягнути до відповідальності. Міністр транспорту землі Баден-Вюртемберг наголошував, що проблема несплачених штрафів характерна не лише для українців, а й стосується значної кількості іноземних автомобілів.

Джерело.

Close