facebook

“Справжній піст — не дієта для схуднення”: священники про початок Великого посту

18 березня у православних та греко-католиків розпочинається Великий піст. Він триватиме 48 він днів і завершиться святом Воскресіння Христового, яке за новоюліанським календарем цьогоріч припадає на 5 травня.

Як правильно постити і з якою метою, Суспільному розповіли священники з Тернопільщини.
Чому церква встановила Великий піст?

Ієрей Андрій, клірик кафедрального собору Різдва Христового ПЦУ:

Великий піст є одним з найважливіших періодів для віруючих. Піст допомагає віруючим підготуватися до Великодня, святкування воскресіння Христового з очищеним серцем і душею.

Отець Іван Чайківський, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ села Підгородне:

Великий Піст — це час покути, який готує до пережиття найголовнішого християнського свята Воскресіння Господнього. У Біблії читаємо, що Адам дістав цю першу заповідь: “З дерева ж пізнання добра і зла не їстимеш”. Практика посту — найдавніша традиція Української Греко-Католицької Церкви. У перші віки християни постили лише в передвеликодні п’ятницю та суботу. В ІІІ столітті піст тривав вже цілий тиждень, а на початку IV століття, в пам’ять про сорокаденне перебування Христа у пустелі, а також сорока років мандрівки Ізраїльського народу після втечі з Єгипту, церква продовжила піст до сорока днів. Про піст, як про один із засобів порятунку душі, свідчить нам Священне Писання. У книзі Діянь Апостолів записано про віруючих, які постилися перед прийняттям важливих рішень.

Якою є мета посту?

Ієрей Андрій, клірик кафедрального собору Різдва Христового ПЦУ

Як священник, я хотів би наголосити на кількох ключових аспектах цього часу. Піст — це не просто період відмови від їжі або розваг, це також час для духовного зростання і покаяння перед Богом. Під час Великого посту важливо зосередитися на внутрішньому очищенні і відновленні духовного зв’язку. Піст також може стати часом для роздумів над своїм життям і духовними цінностями. Важливо присвятити час посиленій молитві і читанню Біблії, щоб зміцнити свій духовний зв’язок з Богом. Також важливо виявляти милосердя до інших, допомагаючи тим, хто в біді, виявляти щедрість та доброту. Піст також може бути часом для вироблення позитивних звичок і відмови від поганих звичок, що заважають духовному зростанню. Також важливо намагатися прощати та шукати прощення від інших, щоб очистити своє серце перед Богом.

Андрій Герин
Ієрей ПЦУ Андрій. Фото: Андрій Герин
Отець Іван Чайківський, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ села Підгородне:

Справжній піст — не дієта задля схуднення. Піст не призначений для “покарання” нашого тіла, а для того, щоб здобути глибші стосунки з Богом. Преподобний Єфрем Сирійський говорить: “Ти постиш? Доведи це своїми ділами. Коли побачиш бідного, дай милостиню. Коли маєш ворога, примирися. Коли побачиш свого друга щасливим, не заздри”. Що за користь, коли ми стримуємося від м’яса і риби, а “з’їдаємо” братів? Отже, мета посту — очищення і покаяння душі, заглиблення в себе і перебування там наодинці з Господом. Це час самоаналізу, уважного перегляду свого життя, період виправлення своїх недоліків. Піст — це нагода вийти на новий рівень стосунків з Богом. В цей час варто приділяти більше уваги і відвідуванню храму, молитві, допомозі ближнім.

Коли і як треба постити?

Отець Іван Чайківський, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ села Підгородне:

У перший день Великого посту і Страсну п’ятницю — суворий піст, тобто треба утримуватися від вживання м’ясних і молочних продуктів та яєць, а також страв, які містять ці продукти. В перший тиждень Великого посту і впродовж усіх днів Страсного тижня потрібно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв. В понеділок, середу та п’ятницю інших тижнів Великого посту треба утриматися від споживання м’ясних продуктів і страв, у вівторок та четвер дозволено всі види їжі. Протягом усього часу Великого посту вірні зобов’язані утриматися від організації та участі у весіллях, танцях, розвагах.

Джерело.

Close