facebook

В Україні виник гострий дефіцит цих спеціалістів: роботодавці конкурують за кандидатів і сильно підвищують зарплати

В Україні різко змінилася ситуація на ринку праці – виник гострий дефіцит спеціалістів. Компанії відчувають кадровий голод. Між роботодавцями збільшилася конкуренція за кандидатів, тому вони прагнуть надати найкращі умови.

Як інформує “Today.ua”, основні причини нестачі професіоналів – у мобілізації та міграції, що пов’язані з повномасштабною війною. Про це повідомили в огляді НБУ.

За даними Мінекономіки, в Україні протягом найближчих десяти років на ринок праці потрібно додатково залучити 4,5 мільйона людей. Багато бізнесів переїхали до західного регіону країни й роботодавців там стало набагато більше, ніж до вторгнення рашистів у 2022 році. Кадрів просто не вистачає.

За інформацією фахівців Work.ua, найскладніше знаходити персонал на виробництво та на робочі спеціальності. Також є складнощі у підборі медиків та фармацевтів. Проблеми виникають під час пошуку професіоналів з вузькою спеціалізацією.

Організаціям не вистачає кандидатів на “чоловічі” професії, бо багато українців зараз на фронті. Ситуацію рятує бронювання – деяким компаніям вдається отримати відстрочку від служби для частини персоналу.

Роботодавцям доводиться знижувати вимоги – наймати людей із меншим досвідом та навчати їх. Також використовується фінансове заохочення, тому що кандидати мають можливість обирати.
“Для деяких особливо важливих позицій використовується рекрутинг та пропозиція заробітної плати на порядок вищий за ринковий рівень. Дуже часто компанії вдаються до пошуку спеціаліста серед тих, хто вже працює в компанії”, – цитує начальника відділу роботи з персоналом Тева в Україні Лілію Дубас “Фокус”.

Більшість організацій робить ставку на молодих спеціалістів – запроваджують програми професійного стажування та навчання з подальшим працевлаштуванням. Таким чином, вдається залучити талановиту молодь та мотивувати їх до кар’єрного зростання та професійного розвитку.

Джерело.

Close