facebook

Сyддям – 100 тис. грн, пеpесічним пенcіонерам – чoтири: як в Укpаїні наpаховують пенcії і чому така вeлика pізниця

В Україні чинна пенсійна система обмежує розмір виплат для всіх, крім суддів.

Якщо звичайний українець не має права отримувати навіть зароблену пенсію, якщо її розмір вищий за 10 прожиткових мінімумів, то у суддів таких обмежень немає.

Їхні виплати в середньому сягають більш ніж 100 тис. грн, а в окремих випадках можуть бути на рівні навіть понад 200 тис. грн. Про перекоси пенсійної системи і різницю у виплатах між суддями і простими українцями читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Найбільші і найменші пенсії в Україні: що відбувається

Минулого року суддя у відставці Володимир Соловйов пройшов Верховний суд та домігся свого: його пенсію підвищать з урахуванням повної зарплати чинного служителя Феміди. У його рідному суді у довідці, яку колишній суддя хотів використати для перерахунку пенсії, вказали зарплату до кваліфікаційного оцінювання, бо Соловйов таке оцінювання не проходив. Але суддя дійшов до Верховного суду і свої права відстояв. Він має право на 86% від зарплати чинного судді.

Служителі Феміди – найбагатші пенсіонери країни. Зараз у середньому розмір їхніх виплат уже подолав позначку в 100 тис. грн. Хоча деякі судді отримують навіть більше. Наприклад, голова Верховного суду у відставці Ярослав Романюк у своїй декларації за 2023 рік вказав пенсію в розмірі 2 937 027 грн. Це 244,7 тис. грн на місяць.

Тобто Романюк отримує на заслуженому відпочинку як 50 звичайних пенсіонерів. Така пропорція – результат різних правил розрахунку виплати і створення окремих, особливих умов для суддів. Пересічний українець більш ніж 10 прожиткових мінімумів отримувати не може. Станом на зараз це 23 610 грн. Тобто яку б зарплату ви не отримували, закон забороняє вам отримувати пенсію, що перевищує встановлений ліміт. Але тільки якщо ви не суддя.

Конституційний Суд на прохання Верховного суду визнав антиконституційним обмеження розміру грошового забезпечення суддів. “Матеріальне забезпечення суддів після виходу їх у відставку як складова їхнього правового статусу є не особистим привілеєм, а засобом конституційного забезпечення незалежності суддів, які здійснюють правосуддя”, – пояснюють у рішенні КСУ.

В Україні з 10,5 млн пенсіонерів виплату менш ніж 4 тис. грн (розрахунки до березневої індексації) отримують 5,35 млн осіб. Тобто більш ніж половина українських пенсіонерів на заслуженому відпочинку отримують навіть менше 4 тис. грн. Більшість українців на пенсії отримують значно менше середньої виплати в 5,3 тис. грн. Менш ніж 5 тис. грн пенсію отримують 6,9 млн осіб.

З 2021-го пенсія судді у відставці зросла з 67,9 тис. до 99,8 тис. грн (станом на січень 2024-го). За цей самий період середня виплата пересічного пенсіонера зросла з 3,5 тис. до 5,3 тис. грн. Такий значний розрив між середньою виплатою і виплатою судді пояснюється не тільки відсутністю обмежень у служителів Феміди. Головна причина – різні правила розрахунку. Так, мінімальна пенсія судді – 50% від зарплати. А якщо стаж понад 20 років, то за кожний наступний рік роботи пенсія збільшується на 2%. Максимальний розмір виплати не може бути більшим за 90% зарплати судді. Щоб одержувати 90%, потрібно працювати суддею 40 років.

Водночас пенсія звичайного українця рахується за формулою, яка передбачає, що середню зарплату за три роки множать на стаж у роках, на 1% та співвідношення власної зарплати до середньої.

На яку пенсію можуть розраховувати суддя та звичайний українець, якщо вони мають однакові зарплату та стаж

Минулого року суддя Господарського суду Закарпаття в середньому отримував зарплату в розмірі 106,3 тис. грн. Припустимо, що суддя цього суду виходить у відставку зі стажем в 31 рік. Він матиме право на виплату в розмірі 72% від зарплати. Тобто 76,5 тис. грн.

Звичайний українець зі стажем в 31 рік та зарплатою в 106,3 тис. грн зможе отримувати пенсію в розмірі 23 610 грн через обмеження. Якби обмеження в 10 прожиткових мінімумів не діяло, то з наявною формулою розмір виплати для такого українця сягав би 27 386 грн. Тобто суддя і, наприклад, інженер з однаковими зарплатами та однаковим стажем можуть отримувати не просто різні пенсії. Різниця – у 2,8 разів.

Пересічний українець, якому не пощастило працювати суддею, навіть маючи вдвічі більше стажу, не може претендувати на 72% від свого звичного заробітку. З наявною формулою розрахунку така виплата недосяжна. Як пояснили OBOZ.UA в ПФУ, з позиції закону судді пенсії не отримують, замість цього їм платять “довічну виплату”. Суддю рішенням Вищої ради правосуддя відправляють у відставку і призначають йому довічну виплату.

Заступниця міністра соцполітики Дар’я Марчак розповіла OBOZ.UA: зараз розглядають варіант зміни пенсійної системи, проте головне завдання – зробити рівні правила для тих, хто виходить на заслужений відпочинок у різні роки.

“Перше завдання – зробити так, аби розмір пенсії у двох осіб, які мають однакові пенсійні права, але вийшли на пенсію в різні роки, був однаковим. Друге – поступово компенсувати знецінення пенсій, яке відбулось у пенсіонерів, які вийшли на пенсію давно. Третє – суттєво спростити пенсійну систему, зробити її справедливою, прозорою, зрозумілою для людей”, – пояснила Марчак.

Пенсія суддів обходиться ПФУ всього в 375,7 млн грн. Водночас видатки на призначені пенсії сягають більш ніж 56,6 млрд грн. Тобто в масштабах понад 10 млн пенсіонерів витрати на кілька тисяч суддів значно на ситуацію не впливають. Проте старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко вважає, що такий розмір виплати суддям порушує принцип соціальної справедливості. “Звичайно, судді скрізь отримують хороші пенсії. Але такий розрив і без війни був досить кричущим”, – додає експертка.

Проблему низьких пенсій неможливо вирішити без вирішення економічних проблем. Співвідношення тих, хто працює, до пенсіонерів для того, щоб солідарна пенсійна система надійно працювала, має бути один пенсіонер до двох працюючих. В Україні один працюючий, який платить внесок у Пенсійний фонд, утримує одного пенсіонера. Така пропорція не може забезпечити гідний рівень виплат.

 

Джерело.

Close