facebook

Чому на Великдень заведено фарбувати яйця, а потім битися крашанками

Все життя ми фарбуємо на Великдень яйця і рідко коли замислюємося — чому? Все про цю цікаву великодню традицію — в матеріалі ТСН.ua.

Чому яйце — символ Великодня
З давніх-давен яйце символізувало життя, весняне пробудження, родючість. Також у наших пращурів цей продукт був символом Сонця через свою округлу форму. Звичайно ж, яйце несло радість і тепло всьому живому.

Які ще символи несуть яйця на Великдень:

яйце може символізувати Воскресіння Христове — коли його очищають від шкаралупи, з нього ніби проступає оновлений світ, який був спасенний Ісусом Христом;
також обриси яйця нагадують сам момент вознесіння Ісуса на небо в божественному світінні.
В Україні традиція фарбування яєць та розписування їх різноманітними символічними малюнками дуже популярна. Такі яйця називають писанками, крашанками, крапанками: в залежності від способу фарбування. Саме з них, за традицією, розпочинають ранок Великодня.

Чому з’явилася традиція битися яйцями
На перший погляд, традиція розфарбовувати яйця, а потім битися ними може бути незвичною. Але вона має кілька пояснень:

Цей звичай є символом боротьби добра зі злом. Здавна найміцніше яйце, яке “побило” всі інші в сім’ї, вважалося оберегом. Його довго зберігали і розбивали останнім.
У старі часи привселюдно цілуватися, щоб привітати зі святом, було непристойно, тому віряни швидко придумали символічно триразово “цілуватися” за допомогою крашанок, б’ючи яйця одне об одне.
Існує версія, що яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Тому розбивання шкаралупи допомагає його “звільнити”.
У наших предків існувало повір’я — що більше яєць на Великдень розіб’єш, то легше і швидше воскресне Син Божий.

Джерело.

Close