facebook

В Україні зростають черги до ТЦК, але є нюанси. ВІДЕО

Знімальна група Радіо Свобода побувала у кількох столичних ТЦК. Чоловіки в чергах розповіли, що для оновлення персональних даних стояти тут рано, записуються в бумажну чергу, але вирішити свої питання за день не всім вдається. Дехто приходить кілька днів поспіль. Пожвавлення та неорганізовану роботу пов’язують із новим законом про мобілізацію, який ще не запрацював.

Як пише “Радіо Свобода“, протягом останніх днів біля територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) зросли черги з чоловіків, які хочуть обновити свої військово-облікові дані. Але є нюанс, це не є добровольці чи ті, хто отримав повістку, а переважно люди, які мають відстрочку від мобілізації або ж бронювання.

Так, така ситуація спостерігається зокрема в Полтавській області, заявив начальник служби зв’язків із громадськістю Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін.

“Черги справді трішки збільшилися, але не з військовозобов’язаних, які прибули добровільно чи хоча б за повістками, а з військовозобов’язаних, яких присилають підприємства для бронювання”, – зазначає речник ТЦК та СП Полтавської області.

Водночас він нагадав, що триває звільнення військовослужбовців строкової служби.

“Певна їхня частина, яка приходить, щоб стати на військовий облік, також у цих очеред є”, – пояснив Істомін.

Нагадаємо, народні депутати Верховної Ради України ухвалили в іншому читанні закон про державну мобілізацію, після чого документ підписав президент України Володимир Зеленський. Документ передбачає, що всі військовозобов’язані повинні протягом 60 днів обновити свої дані у ТЦК. Крім того, в законі прописано нові обмеження для ухилянтів.

Нагадаємо, Законом не визначено місць, де можна вручати повістки, а де це робити заборонено. Тому вручити їх можуть як за місцем проживання військовозобов’язаного, так і за місцем навчання, роботи, на вулиці, біля громадських місць, на блокпостах тощо.

Джерело.

Close