facebook

Держава зможе відстежувати всі банківські операції громадян: готуються зміни, за якими податкова бачитиме витрати українців

Президент Володимир Зеленський анонсував нову програму “Купляй українське”, за якою громадяни зможуть отримувати кешбек за придбання вітчизняних товарів. Однак із цим можуть виникнути складнощі, тому що всі банківські операції будуть як на долоні у податкової служби.

Як інформує “Today.ua”, очікується, що новий проєкт щодо повернення українцям 10% від придбаних українських товарів запрацює вже у липні 2024 року. Він викликав суспільний резонанс. Представники влади та аналітики активно обговорюють нововведення, яке планують запровадити.

Кешбек нараховуватиметься на спеціальні карти, якими потрібно буде розраховуватися виключно за продукцію вітчизняного виробництва. Але держава таким чином матиме змогу відстежувати всі транзакції українців.

Про це заявив депутат ВРУ Ярослав Железняк, який розкритикував ініціативу. На його думку, вона максимально не на часі.

“Нам уже не вистачає десь кілька сотень мільярдів гривень на військові витрати цього року. Ці чиновники досі бігають з ідеєю кешбеку. Ідея максимально тупа, порожня, безглузда навіть у мирний час”, – наголосив представник парламенту.

Народний обранець наголосив, що міжнародники ніколи не дадуть грошей на таку брехню, тому знайшли нерозподілені 3-10 млрд грн у бюджеті хочуть спустити на “свято популізму”. Залізняк упевнений, що ефекту від неї не буде.
Щоб отримати кешбек, українцеві потрібно прикріпити банківську картку у додатку “Дія” та надати державі доступ до операцій за нею.

“Пояснюю – це можливість податкової бачити всі транзакції без обмеження банківської таємниці”, – пояснив парламентар. Ярослав Железняк наголосив на важливості скорочення витрат, тому що головне завдання наразі – це оборона.

Джерело.

Close