facebook

В українців почнуть забирати землю та паї: вже названо офіційні причини та дати

Власники земельних ділянок мають до кінця року переоформити документи на землю
Українці або їх спадкоємці, які протягом поточного календарного року не встигнуть переоформити документи на свої паї, будуть позбавлені своїх земельних ділянок на користь місцевих громад. Про це пише OBOZ.UA.

Згідно з повідомленням міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Дениса Башлика, невитребовані земельні частки, тобто земля без оформленої на неї права власності, будуть визнані безхазяйними. Цей процес буде запущено вже з 1 січня 2025 року.

Таким чином, українці до кінця 2024 року мають переоформити документи на паї, інакше їхні земельні ділянки перейдуть у власність громадам, на території яких вони розташовані. Так, власники землі мають у терміновому порядку замінити сертифікати на земельну частку на витяг з Реєстру майнових прав на право власності на земельну ділянку.

Повідомляється, що відповідно до ч. 4 та 5 ст. 13 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”, у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від отримання земельної ділянки.

Варто зазначити, що у Верховній Раді у першому читанні взято за основу проект закону, який дозволить продовжити терміни переоформлення документів на невитребовані земельні ділянки до 2028 року.

Відповідно до тексту законопроекту № 11150 пропонується таке:

продовження (з 2025 року по 2028 рік) строку оформлення невитребуваних земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками паїв та їх спадкоємцями земель, що залишились у колективній власності після розподілу земельних ділянок;
відновлення обов’язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників;
продовження до 2026 року пілотного проекту щодо внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами землевпорядниками;
усунення неузгодженостей між законами “Про землеустрій” та “Про оцінку земель”;
приведення назв глав Земельного кодексу України у відповідність до предметів їх правового регулювання.

Джерело.

Close