facebook

Тотальне скасування бронювання в рамках мобілізації, цим 5 категоріям чоловіків залишать відстрочку: ТЦК і повістки

Відстрочка не звільняє від військової служби, а лише відкладає виконання військового обов’язку на певний термін.

Як інформує “УНІАН”, після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня, для отримання відстрочки від мобілізації варто звернутися до ТЦК. Речниця черкаського центру комплектування Аліна Кривошея розповіла у коментарі “Суспільному”, хто може отримати її та яким чином.

“Варто зазначити, що відстрочка не звільняє від військової служби, а лише відкладає виконання військового обов’язку на певний термін. Ті, хто отримав відстрочку, залишається на військовому обліку”, – зауважила вона.

Основні причини, з яких чоловіки віком від 18 до 60 років можуть отримати відстрочку від мобілізації:

за станом здоров’я;

за сімейними обставинами;
у зв’язку з професійною діяльністю;

у зв’язку з навчанням та/або набуттям наукового ступеня;

через бронь на певних роботах.

Так, відстрочку за станом здоров’я можуть отримати люди з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби за висновком військово-лікарської комісії – на термін до шести місяців. Деякі діагнози, такі як важкі деформації опорно-рухового апарату, ендопротезування, психічні розлади, хвороба Дауна, шизофренія та інші, можуть повністю звільняти від мобілізації.

Відстрочку за сімейними обставинами можуть отримати чоловіки та жінки, які мають неповнолітню дитину та чоловіка чи дружину, які проходить військову службу, пояснила Аліна Кривошея.

Також за сімейними обставинами можуть звільнити від мобілізації. На це мають право:

жінки та чоловіки, які утримують трьох і більше дітей до 18 років;

одинокі матері/батьки, які виховують дитину до 18 років;

усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки дітей-сиріт або позбавлених батьківського піклування до 18 років.

Також відстрочку можуть отримати люди, які виховують дітей з інвалідністю:

дитину з інвалідністю віком до 18 років; дитину з важкими захворюваннями (перинатальні ураження нервової системи, вроджені вади, рідкісні хвороби, онкологія, ДЦП, цукровий діабет І типу, хронічні хвороби нирок IV ст. тощо) повнолітню дитину з інвалідністю І або II групи.

“На відстрочку також мають право батьки дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа або паліативної допомоги, що підтверджується відповідним документом лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я”, — додала Кривошея.

Щодо відстрочки від мобілізації по догляду за інвалідом або літньою людиною, то на неї мають право:

родичі, які доглядають за хворою дружиною/чоловіком, дитиною, батьками, що потребують постійного догляду;

особи, які мають дружину/чоловіка або батьків з інвалідністю І-II групи (за умови відсутності інших утриманців);

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;

особи, які здійснюють постійний догляд за інвалідом І групи або особою, що потребує постійного догляду (за відсутності інших доглядачів).

При цьому речниця ТЦК зазначає, що для отримання відстрочки від мобілізації особами, які мають дружину чи чоловіка з інвалідністю та/або одного з батьків з інвалідністю І чи II групи, необхідно довести відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних їх утримувати згідно із законом.

Також можна отримати відстрочку від мобілізації у звʼязку з навчанням. На це мають право здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти денної чи дуальної форм навчання.

Щодо відстрочки заброньованих працівників, то можуть бути заброньовані працівники органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств та організацій у порядку, встановленому КМУ. Також працівники органів військового управління, військових частин, підприємств МО, ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, Нацполіції, НАБУ, ДБР та інших силових структур можуть отримати відстрочку у звʼязку з професійною діяльністю.

Для отримання відстрочки від мобілізації за будь-якими підставами громадянин має особисто звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з відповідними документами, що підтверджують його право на відстрочку, зазначила речниця ТЦК.

Бронь від мобілізації – що відомо

Новий закон про мобілізацію, що набув чинності 18 травня, розширив список професій, представників яких можуть забронювати. Бронь – це особлива відстрочка від мобілізації, що надається роботодавцем для забезпечення функціонування особливо важливих підприємств.

В Міноборони заявили, що не всі держслужбовці матимуть бронювання від мобілізації. Державні службовці, які є військовозобов’язаними і не мають бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах.

Джерело.

Close