facebook

Запам’ятайте, це важливо: як за новою процедурою мають вручати повістки ТЦК та поліція

Глава Нацполіції розповів про права та обов’язки поліцейських


З набранням чинності новим законом про мобілізацію поліцейські мають право долучатися до оповіщення військовозобов’язаних. Нормативно-правова база передбачає фото- та відеофіксацію процесу, зазначив в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” голова Нацполіції Іван Виговський.

На запитання, чи обов’язковою буде відеофіксація під час спілкування поліцейських з громадянами, він зазначив, що спочатку, перед службою, поліцейським обов’язково проводиться інструктаж: “Це передбачено нормативно-правовою базою діяльності поліції. Звичайно, ці алгоритми вже доведені до всього особового складу, і щодня контролюється їх реалізація”.

Щодо спілкування з громадянами – необхідно здійснювати фото- або відеофіксацію перевірки документів.

“Щодо фіксації спілкування з громадянами, то Законом № 3633-IX чітко передбачено, що під час перевірки документів уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- та відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації”, – зазначив Виговський.

Таким чином, фото- та відеофіксація буде обов’язковою. Якщо поліцейські вчинили протиправні дії, вони несуть кримінальну, адміністративну, цивільно-правову, матеріальну чи дисциплінарну відповідальність залежно від кожного окремого випадку.

Процес інформування поліцейськими відбуватиметься згідно із Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

Згідно з ним, поліція продовжуватиме виконувати раніше певні обов’язки. Однак до повноважень лише додали те, що крім адміністративного затримання та доставки осіб до ТЦК та СП, органи та підрозділи, що входять до системи поліції, повинні брати участь у сповіщенні військовозобов’язаних разом із представниками ТЦК та СП.

Тому поліцейські разом із представниками ТЦК та СП інформуватимуть військовозобов’язаних, проте безпосередньо вручати повістки не будуть.

Джерело.

Close