facebook

Жорстка мобілізація по-новому: для багатьох закінчиться плачевно – ось чому

Штрафи будуть як для фізосіб, так і для посадових осіб


Відповідно до закону про мобілізацію військовозобов’язані українці мають протягом двох місяців з’явитися до ТЦК та СП для оновлення своїх військово-облікових даних. На всіх тих, хто цього не зробить, чекає покарання у вигляді штрафу, розмір якого відрізнятиметься для фізичних та юридичних осіб. Про це повідомляється у телеграм-каналі ТСН Новини.

Законодавством передбачено, що кожен військовозобов’язаний чоловік має прибути до ТЦК для поновлення персональних даних. На це в українців є 60 днів, після яких, якщо особа проігнорує обов’язок щодо уточнення інформації в ТЦК, представники територіальних центрів комплектування уповноважені вручити йому повістку для їх оновлення.

Як зазначає військовий адвокат Сергій Дубок, подібні дії з боку військовозобов’язаних громадян розцінюються як порушення правил воєнного обліку.

“Складається адмінпротокол про адміністративне порушення. Відповідно до Законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, “Про військовий обов’язок та військову службу” громадяни, які ухиляються від призову з мобілізації, від військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством. Відповідальність залежить від досконалого правопорушення”, – наголосив адвокат.

У випадках, коли після неявки до ТЦК людина ухиляється від отримання повістки для підтвердження персональних даних, на неї чекає штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень.

За словами Сергія Дубка, для юридичних та посадових осіб передбачено покарання у більшому розмірі, а саме – від 34 000 до 59 500 грн.

“Для юридичних осіб, посадових та посадових осіб органів влади, підприємств, установ, організацій у особливий період (у тому числі воєнний стан) розмір такого штрафу становить від 34 000 до 59 500 грн. Штраф може бути накладений за ухилення від мобілізації протягом трьох місяців з моменту виявлення порушення, але не пізніше року з моменту вчинення”, – наголосив військовий адвокат.

Джерело.

Close