facebook

З 1 червня на українців чекають зміни мобілізації, ці 100 000 чоловіків потраплять у ТЦК: повістки, відстрочка, рекрутинг

В Україні знижено призвоний вік в умовах мобілізації до 25 років. Керівництво держави розраховує залучити близько 100 000 людей до ЗСУ задяки цим заходам.

З 1 червня в Україні відбудуться дві основні зміни – військовозобов’язані зможуть оформляти військово-обліковий документ (ВУД) в електронній формі, а також можливі певні нововведення щодо онлайн-рекрутингу.

Як інформує “МоК”, мобілізація у червні 2024 року зазнає певних змін. Так, в Україні з червня планують впровадити електронний військово-обліковий документ (ВОД), який матиме ту саму юридичну силу, що і звичайний паперовий. ВОД відображатиметься у застосунку Резерв+.

“Повноцінна версія (застосунку Резерв+,) буде в червні, де можна буде отримати електронний відповідник паперового військово-облікового документа і штрих-код. Процес йде, всі моменти, які пов’язані з неточністю, вирішуються”, – повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

У ВОД відображатиметься унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрих-коду, що містить відомості про зазначений документ. Там буде вся інформація про військовозобов’язаного, призовника та резервіста, а саме:

ПІБ, дата народження, РНОКПП, інформація про наявність відстрочки, військове звання, військово-облікова спеціальність, відомості про військовий облік, результати медогляду.

“Це нововведення, я вважаю, є доволі зручним та ефективним як для військовозобов’язаного, так і для держави. Оскільки з 18 травня представники ТЦК, поліції та прикордонної служби можуть перевіряти ВОД і їх треба мати із собою. Тому мобільний застосунок з електронним ВОД стане у пригоді кожному військовозобов’язаному”, – говорить член Асоціації правників України, юрист-практик у сфері військового права та мобілізації Антон Ревенко.
Однак, як зазначає експерт, поки що не зрозуміло, як це відбуватиметься на практиці та чи буде технічна можливість у працівників ТЦК, поліції та прикордонної служби на кожному блокпосту відсканувати цей QR-код.

“Тому, на мою думку, все ж таки перший час необхідно з собою мати ВОД у паперовому вигляді, поки зміни не запрацюють повноцінно”,– наголошує Ревенко.

Мобілізація в Україні влітку 2024 року матиме деякі особливості. У зв’язку з тим, що понад 1 млн осіб оновили свої дані у мобільному застосунку Резерв+, Міністерство оборони України планує запровадити у ньому функцію онлайн-рекрутингу.

“Це поки в планах в МОУ, і чи запровадять онлайн-рекрутинг у застосунку Резерв+ у червні – поки що точно не відомо. Однак передумови такі є”,– додає експерт.

Мета нововведення в рамках мобілізації в Україні – щоб громадянин мав можливість переглянути актуальні вакансії в Збройних силах України і подати заявку на ту спеціальність, яку він обрав самостійно.

Онлайн-рекрутинг в Україні вже працює через рекрутингову платформу LobbyX Army і є доволі популярним серед користувачів.

Основні особливості онлайн-рекрутингу під час мобілізації 2024 полягають у тому, що особа самостійно може:

обрати рід та вид військ, де планує проходити військову службу;

вибрати бажану спеціальність та посаду;

переглянути обов’язки для цієї посади та вимоги;

чіткі умови проходження військової служби.

“Я вважаю, що можливість у відкритому доступі ознайомитись із переліком вільних посад у Збройних силах України та самостійно обрати ту військово-облікову спеціальність, яку бажає опанувати та на якій планує служити громадянин, є великим кроком для покращення та ефективності мобілізації в Україні”,– каже експерт.

Джерело.

Close