facebook

Долар приголомшуватиме українців кожного дня, психологічну межу подолано: експерти пояснили, що буде з курсом валют

В Україні курс долара подолав психологічну відмітку у 40 гривень. З’явився прогноз щодо курсу американської валюти на початку червня.

Як інформує “Today.ua”, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий повідомив, що на валютний ринок та рівень інфляції частково вплине підвищення тарифу на світло. Як відомо, з 1 червня електроенергія коштуватиме 4,32 грн/кВт-год.

Зазначено, що курсові зміни не будуть несподіваними. У період з 3 по 9 червня ситуація може залишитися в інерції травня.

“Курсові показники змінюватимуться ледь не щодня, курси валют не будуть статичними, а період курсового зростання неодмінно змінюватиме етап зниження і навпаки. На ринку спостерігатиметься “ефект шейкера”: курсові коливання у щоденному вимірі будуть помітними, однак у певних коридорах-межах, не загрозливих для того, що заведено називати стабільною ситуацією”, – цитує аналітика РБК.

За словами Лєсового, для оцінки ситуації на валютному ринку важливими стануть результати травневої девальвації гривні. Курс долара на міжбанку вже перевищив 40,6 гривні, що становить 2,5% просідання гривні від 1 травня.

Експерт вважає, що попри щоденну мінливість ситуація на ринку буде стабільною, а основні показники ринку залишаться на рівні минулого місяця. Валютні коридори на міжбанку та готівковому ринку очікуються у межах 40-41 гривні за долар.
“Крок щоденних курсових змін: до 0,2-0,3 грн (міжбанк), до 0,3-0,5 грн (у комбанках), до 0,5 грн (в обмінних пунктах). Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,5-0,7 грн. Середні тижневі курсові відхилення будуть у межах 1,5-2% від стартового курсу тижня”, – зазначив Тарас Лєсовий.

Банків наголосив, що на поточному тижні не слід очікувати, що долар подорожчає до 50 гривень – раптових змін не буде. Слід пам’ятати про м’яке регулювання НБУ. Однак вільне курсоутворення свідчить про те, що ринок перебуває на шляху до подальшої лібералізації.

Курс долара 3 червня

Нацбанк сьогодні встановив офіційний курс долара на рівні 40,53 грн. В обмінниках його продають у середньому за 41,5 грн, а купують за 40,8 грн.

У банках наступні курси:

ПриватБанк – 40,50-41,10 грн;

Укрсиббанк – 40,40-41,10 грн;

ПУМБ – 40,50-40,99 грн;

Укрексімбанк – 40,45-41,05 грн.

Джерело.

Close