facebook

Нікого не забудуть: які податки Кабмін готує кожному українцю

В Україні планується підвищення військового збору з 1,5% до 5% та збільшення ПДВ із поточних 18% до мінімуму 20%. Однак це ще не все, оскільки уряд має плани щодо підвищення податків для підприємців, пише “НаПенсії”.


Нові податкові зміни стосуватимуться насамперед представників малого бізнесу. Уряд вже розробив нові правила, але їх запровадження буде здійснюватись поступово.

Нині в Україні діють майже 2 мільйони фізичних осіб – підприємців, тобто ФОП. Їхня кількість стрімко збільшується.

Проте у Національній стратегії наголошується, що режим спрощеної системи оподаткування “ставить під загрозу” податкові надходження.

Які зміни в оподаткуванні очікують на ФОП

По-перше, необхідності реєстрації ФОП уже не буде. Статус надаватиметься автоматично після відкриття підприємницького рахунку у банку. Після закриття рахунку статус ФОП також буде автоматично припинено.

По-друге, ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи поступово збільшуватимуться з 5% до 18%. Процес підвищення триватиме три роки, а потім цим юридичним особам взагалі заборонено використовувати єдиний податок.

По-третє, планується об’єднання 2 та 3 груп ФОП, які сплачуватимуть податки у розмірі від 3 до 17%. Наприклад, підприємці у сфері торгівлі платитимуть менше, а ті, хто надає послуги, – більше. Підвищення ставок також проводитиметься поступово протягом 3 років.

По-четверте, для об’єднаної 2 групи використання РРО стане обов’язковим. Для 1 групи зменшиться кількість видів діяльності, які можуть бути включені до цієї групи.

По-п’яте, виробники сільгосппродукції та юридичні особи також будуть змушені переглянути ставки єдиного податку протягом трьох років у бік збільшення до 18%.

Джерело.

Close