facebook

Українці безкоштовно встановлюють економні лічильники на світло: тариф буде знижено до 2,16 грн

В Україні підвищили тариф на світло, після чого побутові споживачі почали масово встановлювати економні лічильники. Вони дозволяють заощаджувати 50% вартості комунальної послуги. Багато хто вже отримав прилади безкоштовно.

Уряд з 1 червня узгодив зростання вартості кіловат-години до 4,32 гривні. У Міністерстві енергетики назвали це вимушеним кроком та закликали громадян з розумінням поставитися до змін. Проте не всі мають змогу та бажання витрачати більше коштів з сімейного бюджету на комуналку, тому українці почали замінювати традиційні лічильники на двозонні.

У Міненерго зазначили, що такі прилади враховують використання електрики залежно від періоду доби. Якщо користуватися енергомісткою побутовою технікою у нічний час – з 23.00 до 7.00, вона коштуватиме 2,16 грн/кВт-год. А в денний час – з 7.00 до 23.00 вартість буде звичайною – 4,32 грн/кВт-год.

Як встановити двозонний лічильник на світло
В Україні діє інвестиційна програма, у рамках якої передбачена безкоштовна заміна лічильників на економні. Вона діє не лише у великих містах, а й у селах. Проте далеко не у всіх населених пунктах жителі можуть розраховувати на таку щедрість від держави. Тому слід перевірити, чи розповсюджується сервіс на ваш будинок – на сайті постачальника.

Наприклад, у ДТЕК “Київські електромережі” можна зайти на портал організації та ввести свою адресу. Якщо знайдете – лічильник замінять на двозонний, а якщо ні – то доведеться замовити послугу власним коштом.

Розглянемо заміну приладу у звичайній квартирі у Вінниці. Ми звернулися за роз’ясненням до АТ “Вінницяобленерго”. Там закликали самостійно купити однотарифний двозонний лічильник. Важлива умова – він має бути однофазним та підлягати програмуванню. Вартість приладу – від 1500 грн.

Українці безкоштовно встановлюють економні лічильники на світло: тариф буде знижено до 2,16 грн

Після купівлі двозонного лічильника, його слід відвести до постачальника на програмування – процедура займає до 1,5 місяця. При собі слід мати паспорт, податковий номер та старий договір на отримання послуг компанії. Після програмування буде оформлено новий договір та надано новий рахунок.

Майстер має провести заміну приладу впродовж 14 днів після замовлення послуги. Очікується, що такий прилад окупить себе за пів року.

Багато хто критикує таку пропозицію Міненерго, зазначаючи, що українці не можуть вести нічний спосіб життя. Проте, ніхто не змушує вмикати пилосос, коли сусіди уже сплять. Багато хто не лягає відпочивати раніше півночі. Тому нагріти воду у бойлері, увімкнути пральну або посудомийну машину ще цілком можливо. Особливо, якщо послуга коштуватиме наполовину дешевше, ніж зазвичай.

Джерело.

Close