facebook

12-годинний робочий день і не тільки: депутати готують українцям шокуючий “сюрприз”. Зміни до Трудового кодексу

В рамках нового Трудового кодексу, запропонованого Кабінетом міністрів України, роботодавці можуть встановити для своїх працівників навіть 12-годинний робочий день.

 

Про це повідомляють українські ЗМІ, посилаючись на норми варіації Трудового кодексу від КМУ.

Так, згідно з останньою редакцією законопроєкту, нормою є 40 робочих годин на тиждень. Тобто фактично в законі не прописана можливість збільшення робочого дня до 12 годин, але вона при цьому і не заборонена – новим кодексом створюються умови, які дозволяють працювати і в такому режимі також.

В новому Трудовому кодексі прописана норма, що визначає тривалість відпочинку між змінами – перерва має становити не менше 12 годин протягом доби. Слід зазначити, що це менше, ніж в нинішньому КЗпП – на сьогоднішній день тривалість відпочинку повинна бути вдвічі більшою, ніж тривалість зміни.

Крім того, в проєкті Трудового кодексу від Кабміну є пункти щодо понаднормової роботи. Якщо українець працює понад 40 годин на тиждень, то роботодавець має платити йому теж більше – розмір доплат визначається трудовим або колективним договором. При цьому доплата має бути не меншою за 20% від звичайної зарплати. Доплата здійснюється за фактично відпрацьовані години.

Джерело.

Close