facebook

Українцям рекордно перерахували пенсії: зростання становило понад 4000 грн на місяць – люди не натішаться

Найбільші пенсії в Україні одержують колишні судді

Практично всі українські пенсіонери отримують виплати від ПФУ, розраховані відповідно до загальної пенсійної формули, де враховується страховий стаж та зарплата. Але це не стосується колишніх суддів, які при виході на заслужений відпочинок отримують великі пенсійні виплати, пише OBOZ.UA.

Так, попри й так досить високий місячний дохід, пенсіонери, які раніше працювали суддями, з початку поточного року стали отримувати ще на 4037 гривень більше. У результаті розмір середньої пенсії таких громадян України сягнув 103 874 гривень.

Відмінність пенсійних виплат для звичайних українців та для суддів у тому, що для перших діє обмеження у розмірі виплат: незалежно від рівня зарплати максимальна сума, яку може надати ПФУ на місяць, – 10 прожиткових мінімумів (на сьогодні – 23610 гривень).

Водночас колишніх суддів це обмеження не стосується. Крім того, формула розрахунку пенсій для колишніх служителів Феміди вирізняється високим коефіцієнтом заміщення (відсотком від зарплати). Якщо такий пенсіонер за час трудової діяльності “напрацював” 35 років страхового стажу, цей коефіцієнт становить 80%. Для звичайних українських пенсіонерів цей показник обмежений менш як 30%.

Сьогодні серед 10,1 мільйона пенсіонерів в Україні більшість громадян (2,72 млн. осіб, або 26,84%) одержують пенсійну виплату у розмірі менше 3000 гривень. Трохи більше ПФУ виплачує 17,2% пенсіонерів (1,7 млн. осіб) – від 3 до 4 тисяч гривень.

Крім цього, звичайним пенсіонерам належать різні надбавки до виплат, які трохи збільшують суму доходу непрацюючих громадян.

Варто зазначити, що Мінсоцполітики вже попередили про те, що більшості майбутніх пенсіонерів доведеться самостійно відкладати кошти на старість через демографічну ситуацію в країні. В Україні й надалі працюватиме солідарна пенсійна система, але виплати від держави будуть надто незначними. Тому варто звернути увагу на досвід європейських країн, де пенсіонери найчастіше живуть у достатку завдяки особистим накопиченням коштів.

Джерело.

Close