facebook

Народу мобілізацію, собі – компенсацію: нардепи отримали величезні суми на комфортне життя і це на місяць

В Україні народні депутати, які не мають власного житла у Києві, мають право на компенсацію оренди житла. Щомісяця вони отримують по 19,5 тис. грн., причому таку компенсацію отримують навіть ті депутати, які декларують значні заощадження та житло в інших регіонах, пише “Обозреватель”.


На компенсацію оренди житла у травні з бюджету витратили 2 млн 289 тис. грн. Усього компенсацію отримали 108 парламентаріїв.

Кожен нардеп, який не має житла в столиці (або житло оформлено не на нього), має право на компенсацію вартості оренди. За рік платять 237,9 тис. грн. Це приблизно 19,5 тис. грн. в місяць. За ці гроші можна винайняти квартиру в центрі столиці. 88,4 тис. грн. дають на місяць на зарплати помічникам (ще 19,4 тис. грн. для компенсації податків на зарплатню). 7,5 тис. грн. на місяць можна отримати за компенсацію витрат на виконання депутатських обов’язків.

Загалом на Верховну Раду наступного року витратять 1,4 млрд. грн. Торік парламент коштував бюджету 1,26 млрд грн.

Заробітні плати нардепів прив’язані до прожиткового мінімуму. Проте, окрім самої зарплати, депутати отримають кошти на компенсацію діяльності, гроші на оренду квартири, інколи ж – премії за інтенсивність. Наприклад, речник Руслан Стефанчук минулого року мав оклад у розмірі 32,2 тис. грн, проте насправді отримував у середньому 99,7 тис. грн.

Джерело.

Close