facebook

Проблеми у спадок: українців змусять розрахуватись за померлих родичів

Спадкоємці можуть або взяти спадщину з боргами, або повністю відмовитися від неї


Вступ у спадок – це процедура, механізм якої чітко обумовлений чинним законодавством, яке також передбачає перехід до рук спадкоємця не лише майна, а й боргів спадкодавця. Спадкоємець може лише вступити у спадок, або відмовитися від нього, пише РБК-Україна.

За словами адвоката та магістра права Євгена Булименка спадкоємцю крім основної спадщини переходять також і борги померлої людини, які вона має сплатити. Якщо таких спадкоємців кілька, то й боргові зобов’язання лягають на усіх.

Чинні закони визначають, що до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Тому, як пояснив адвокат, спадкоємець зобов’язується закрити борги спадкодавця, зокрема щодо комуналки, аліментів чи кредитів.

“Виходить, що борги людини, які вона не сплатила за життя, входять до складу спадщини і мають бути виплачені спадкоємцем або спадкоємцями такої людини. Такими боргами можуть бути, зокрема, борг з комунальних платежів, кредиту, аліментів, борг за рішенням суду та т.д.”, – зазначив Євген Буліменко.

Але спадкоємці мають право прийняти спадщину, у тому числі з боргами, або відмовитися від неї і від заборгованості померлого. Інших умов та застережень не існує.

“Кредитори спадкодавця мають право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадок, у тому числі, і вимоги щодо сплати його боргів”, – наголосив Євген Булименко.

Так, вимоги щодо сплати заборгованості можуть бути пред’явлені:

не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на всі або частину спадкового майна незалежно від настання терміну вимоги;
протягом шести місяців з дня, коли кредитор спадкодавця дізнався про прийняття спадщини або отримання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.
Якщо кредитори проігнорували зазначені терміни, вони позбавляються права пред’явлення вимог щодо сплати заборгованості.

Джерело.

Close