facebook

Долар перетнув психологічну межу, курс валют несеться до фіналу: експерти кажуть тримати готівку “під матрацом”

Середній курс продажу долара в Україні піднявся до 41,05 гривні, а курс євро зріс до 44,55 гривні.

Як інформує “Кореспондент”, курс гривні продовжує знижуватись відносно долара і євро на готівковому ринку

Так, середній курс 9 липня продажу долара в Україні піднявся на 5 копійок до 41,05 гривні, а курс євро зріс на 10 копійок – до 44,55 гривні.

Сьогодні обмінні пункти купують долар у середньому по 40,58 гривні, а євро – по 43,85 гривні.

На міжбанку американська валюта перебуває на рівні 40,72-40,74 грн/долар (купівля-продаж) – зростання на 2 копійки порівняно із закриттям у попередній день.

Вчора Нацбанк підвищив курс долара до гривні до рівня 40,7000 грн (+0,1580 грн). Курс євро становить 44,0781 грн (+0,2157 грн). Це новий історичний максимум.
Раніше стало відомо, що резерви України знизились третій місяць поспіль. У червні Нацбанк витратив майже 3 млрд доларів для покриття дефіциту валюти на ринку і виплату боргів.

Тим часом готівковий курс долара зріс вже четвертий місяць поспіль. У червні він піднявся на 1,7% – до 40,85 грн.

Як інформує “РадіоТрек”, в Україні подорожчала валюта. Аби запобігти знеціненню грошей, чимало українців купують зараз долар. Фінансові аналітики вітають таку ініціативу, і мають на те аргументи. Найближчим часом фахівці не прогнозують різкого зростання вартості американської валюти, коливання відбуватимуться від 40 до 41 гривні.

“Нацбанк може послабити дещо національну валюту, щоб арифметично збільшити обсяг коштів на бюджетні та соціальні виплати. Ці видатки Україна фінансує коштом іноземної фінансової допомоги у валюті”, – вважає член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Готівковий курс може перевищити 41 гривню. Загалом зміна курсу на готівковому ринку може складати від 20 до 30 копійок. У бюджетній декларації уряду збільшення курсу долара закладене у наступному році, при цьому майже на 10%, до 45 гривень за долар. У 2026 році – 46,5 грн, у 2027-му – на 10 копійок дешевше. Тому пора вже сьогодні готуватися до складних часів, – зауважують аналітики.

Проте не всі експерти схиляють до думки, що треба скуповувати долар. Адже за їхніми прогнозами різкого стрибка валюти не буде, а при різниці курсу в одну гривню – багато на цьому не заробиш. Інші експерти, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та фінансовий аналітик Андрій Шевчишин вважають, що купити валюту все ж буде не зайвим.

Якщо купити валюту зараз по курсу 41 грн/долар, а через півтора року може бути 45 грн/долар, то за цей час на зростанні курсу заробимо близько 10% річних, це навіть менше, ніж на гривневих депозитах чи ОВДП. Тому не варто прямо зараз купувати долари чи євро по будь-якому курсу, краще це робити, коли курс тимчасово знижується.

Час ще є, і валюти в банках поки достатньо. Але очевидно: плюс готівки “під матрацом” у тому, що вона завжди під руками. До речі, велика ймовірність, що під кінець року готівковий долар коштуватиме близько 42 грн/долар, тому дещо можна буде заробити на коливаннях курсу вже невдовзі – кажуть фахівці.Крім того, українцям які мають бензинові генератори радять зробити запаси пального, адже і його ціна може значно зрости до зими.

Джерело.

Close