facebook

Водіїв аж у піт кинуло: за що тепер штрафуватимуть на 8 тисяч гривень

Кожен досвідчений водій знає, що чим більше пробіг у автомобіля, тим вищими будуть витрати на його обслуговування.

Ось і виходить, що майже у 50 -70% вживаних автомобілів, що знаходяться у продажу, пробіг “скручений” на тій чи іншій тимчасовій ділянці його експлуатації. При цьому в поліції кажуть, що середній розмір коригування становить 105-110 тис. км. Незабаром за таке будуть жорстко карати.Так, в Україні хочуть штрафувати за скручування пробігу у автомобілів.

Відповідний законопроект №10216 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за фальсифікацію пробігу уживаного транспортного засобу” зареєстрував депутат 9-го скликання від партії “Слуга народу” Артем Дмитрук.

Автор документа сподівається, що серйозна фінансова відповідальність за “скручування пробігу” має допомогти знизити кількість несумлінних продавців автомобілів на вторинному ринку. Адже покупка автомобіля зі скрученим кілометражем несе в собі приховані ризики майбутнього ремонту, а іноді й низький рівень безпеки руху.

Якщо документ буде прийнято, то тих, хто з метою продажу фальсифікуватиме пробіг уживаного транспортного засобу, штрафуватимуть на суму від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 34 000 гривень).

“Законопроект сприятиме запобіганню можливих фальсифікацій з пробігу уживаного транспортного засобу. І допоможе убезпечити покупців від купівлі транспортного засобу з пробігом, який не відповідає дійсності”, – сказано в записці пояснення до документа.

Необхідність введення нового штрафу, запевняється, продиктована розмахом фальсифікації пробігу б/в транспорту під час продажу. Як стверджується в пояснювальній записці, така практика “досить поширена”.

Штрафи ж за це, кажуть, допоможуть не допустити введення в оману покупців.

“Практика фальсифікації пробігу вживаного транспортного засобу під час продажу є досить поширеною. З метою недопущення введення в оману покупців пропонується встановити адміністративну відповідальність за фальсифікацію пробігу”, – наголошується в документі.

Слід зазначити, що для набуття чинності за законопроект мають проголосувати у Верховній Раді, а потім підписати президент України.

До речі, в Україні також можуть запровадити штраф за перевищення транспортом допустимого рівня шуму, аніж особливо “грішать” мотоциклісти. Розмір штрафу передбачається встановити на рівні 17000 грн. За повторне порушення доведеться сплачувати вже 34 000 грн.

Джерело.

Close