facebook

Батьки не можуть повірити: держава сплатить няню для дитини

Держава сплатить за послуги няні, подробиці


В Україні працює державний проєкт “Муніципальна няня”, в рамках якого батьки можуть найняти людину для догляду за дитиною та отримати компенсацію за оплату послуг. Про це повідомляють у Мінсоцполітики.

Завдяки цьому проєкту сім’ї мають можливість найняти людину для догляду за дитиною, а зарплату няньки частково сплатить держава.

Розмір відшкодування становить 100% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої станом на 1 січня відповідного року, за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць, — сказано в повідомленні.

Варто зазначити, що станом на 2024 розмір мінімальної зарплати становить 7 100 грн.

У Мінсоцполітики наголосили, що 7 100 грн – це компенсація на догляд за однією дитиною. Тобто якщо дітей більше, то й сума буде іншою.

Наприклад, якщо няня доглядає трьох дітей, сума відшкодування дорівнюватиме 21 300 грн – це граничний розмір при повній завантаженості, якщо кількість робочих годин менша, то й сума відшкодування буде меншою.

Нянею може бути людина, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91). Таким чином, людина може доглядати до трьох дітей одночасно з однієї або різних сімей.

Якщо ж няня може якісно надавати послуги для більшої кількості дітей – вона має зареєструватися вже як юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10). Тоді вона зможе доглядати одразу до шести дітей. У той самий час для такої кількості дітей обов’язково потрібно мати помічника.

Джерело.

Close