facebook

Долар на порозі несамовитого подорожчання, курс валют приголомшить українців: фахівці про ситуацію в обмінниках

Наприкінці липня на валютному ринку в умовах частих динамічних курсових змін стане помітним поступовий рух до зростання.

Як інформує “УНІАН”, начальник департаменту казначейства “глобус Банку” Тарас Лєсовий, можна припустити, що валютні коридори дещо змістяться (наприклад, курс долара варіюватиметься в межах 40,5-41,5 грн/$). Однак, як це відбувається вже досить тривалий час, валютні “перетворення” не будуть різкими.

“Водночас ринок перебуватиме у передчутті зростання курсів внаслідок роботи інфляційного “двигуна”: очікується, що до кінця року інфляція зросте до 5-6%. Звісно, під дією режиму “керованої гнучкості” всі подальші зміни на ринку будуть згладжені, а система щоденних валютних змін не зазнає особливих перетворень”, – сказав експерт.

За його словами, невдовзі настане час продовження зростання курсів, однак:

Відео дня вони не будуть сенсаційними та стрімкими; регулятор залишиться основним гравцем на валютному ринку та за потреби зможе втрутитися, врівноважуючи попит і пропозицію через валютні інтервенції; саме восени можуть бути сформовані нові коридори допустимих коливань: 41-42 грн/$ та 44-47 грн/€.

“Варто також нагадати, що в бюджеті на 2024 рік закладено “максимальний” курс у 42,2 грн/$. І, скоріше за все, такі прогнози справдяться. Однак, наголошую, зміни будуть плавкими і подекуди малопомітними”, – зазначив Лєсовий.
Експерт прогнозує, що з 22 по 28 липня основні виразники валютного ринку будуть такими:

коридори валютних змін: на міжбанку 40,5-41,5 грн/$ та 43,5-45,5 грн/ €, на готівковому ринку 40,7-42 грн / $ та 43,5-46,5 грн/€; щоденні курсові зміни: на міжбанку – до 0,2-0,3 грн, у банках – до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах – до 0,5 грн; тижневі курсові відхилення очікуються в межах 2% від початкового понеділкового курсу.

“Таким чином, період відносної курсової стабільності на ринку розтягнеться ще на тиждень. Однак невдовзі курсові зміни стануть реальністю, а не ситуативними “похитуваннями”, адже зростання цін стане більш помітним, а основні події на ринку, як і очікувалося, стануться вже ближче до вересня”, – резюмував банкір.

Курс валют в Україні – останні новини

У валютних обмінниках Києва долар подорожчав на 20 копійок і складає 41,90 грн/долар в середньому (продати долар можна за 41,75 грн). Курс готівкового євро в обмінниках сьогодні зріс на 35 копійок і складає 45,85 грн/євро (курс продажу – 45,65 грн/євро).

Курс долара до гривні у “ПриватБанку” у четвер, 18 липня, зріс на 15 копійок і складає 41,65 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні подорожчав одразу на 50 копійок – до 45,85 грн за євро.

Джерело.

Close