facebook

Що дасть підвищення пенсійного віку: експерт дав сумний прогноз

Якщо не змінити соціальну політику, працюючі пенсіонери просто підуть “в тінь”.

В Україні в черговий раз заговорили про підвищення пенсійного віку. І як один з аргументів на захист цього рішення влади призводять пенсійний вік в Європі – де він дійсно вище. Сайт “Сегодня” з’ясував в експертів, чи дійсно підвищення полегшить ситуацію з нестачею грошей у Пенсійному фонді.

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер зазначає: підвищення пенсійного віку навряд чи здатне вирішити існуючі проблеми. А у випадку з Україною воно буде просто сприяти зростанню тіньової зайнятості, через що бюджет буде отримувати ще менше коштів.

“Пенсійна реформа йде вже майже десятиліття, але істотних позитивних результатів досягти не вдалося: в 2020 році уряд збільшить витрати на покриття дефіциту Пенсійного фонду до 172,57 млрд грн, що на 5 млрд грн більше в порівнянні з 2019 роком. Чиновники докладають усіх зусиль, щоб позбутися від дефіциту не тільки за рахунок зниження розмірів виплат, а й скорочення кількості пенсіонерів: підвищують вік, знижують коефіцієнт страхового стажу і т.д., а значить, розраховувати на значне збільшення пенсій не варто “, – зазначив Ро лер.

Експерт пояснює: потрібно розвивати соціальну політику в країні. Адже після виходу на пенсію в європейських країнах люди припиняють активну діяльність, а в Україні ж продовжує працювати більше 2,5 млн осіб. І це тільки ті з них, кого зміг виявити Пенсійний фонд.

Як відомо, бюджет Пенсійного фонду України (ПФУ) на 2020 рік складе 448,61 млрд гривень, з них 146,83 млрд гривень – дефіцит фонду, який буде покриватися за рахунок коштів державного бюджету.

При цьому більше третини українських пенсіонерів, загальна кількість яких в Україні становить 11,3 млн осіб, щомісяця отримують менше 2000 гривень, а від 1500 до 2000 гривень – 34,8%.

Джерело.

Close