facebook

Іран погодився виплатити компенсацію за збитий літак МАУ

В Ірані заявили, що згодні виплатити Україні компенсацію за збитий літак МАУ.

Про це повідомив офіційний представник МЗС Ірану Аббас Мусаві, повідомляє агентство IRNA.

«Іран погодився виплатити компенсації за літак, проте реалізація цього питання займе час і має різні аспекти з технічної і правової точок зору», – заявив Мусаві.

Дипломат також додав, що «багато пасажирів» були громадянами Ірану (у деяких іранців було подвійне громадянство, але Іран вважає їх своїми громадянами). Він також додав, що по українцях переговори продовжаться, додав він, нагадавши, що Тегеран несе відповідальність за те, що трапилося.

Як повідомлялося раніше, розшифровка «чорних ящиків» підтвердила, що літак був справний, пілоти все робили правильно. У той же час, «чорні ящики» підтвердили, що літак впав в результаті акту незаконного зовнішнього втручання.

8 січня 2020 роки після зльоту з аеродрому Тегерана ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який здійснював рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. На борту знаходилися 176 чоловік: 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Також серед загиблих – громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великобританії.

Спочатку Іран заперечував свою причетність до трагедії, заявляючи, що катастрофа сталася через технічні проблеми. 11 січня Іран визнав, що авіалайнер збили бійці Корпусу вартових Ісламської революції.

Літак МАУ збили двома ракетами зенітно-ракетної системи «Тор-М1», яку Іран отримав з РФ.

У липні 2020 роки з’явився доповідь Організації цивільної авіації Ірану. У ньому йшлося про те, що комплекс ППО, який збив літак, був неправильно налаштований через те, що напередодні був переміщений – через переміщення системи ППО відбулися помилки в налаштуванні і лайнер був помилково розпізнано як рухається в бік Тегерана, хоча літак МАУ вилітав зі столиці Ірану.

Джерело.

Close