facebook

Українцям у Криму дали пів року, щоб позбутися землі та нерухомості

Власникам земельних ділянок, розташованих у так званій прикордонній зоні Криму, які не мають російського громадянства, потрібно позбутися їх до березня.

Російська влада дала українцям пів року, щоб позбутися землі та нерухомості в окупованому Криму

Про це виданню “ГОРДОН” повідомив російський адвокат Микола Полозов. Таких ділянок, за його словами, близько 11 тисяч.

Правозахисник припустив, що кількість людей, які втратили будинки та землю в окупованому Криму, може найближчим часом збільшитися.

“У березні 2020 року президент РФ Володимир Путін видав указ про визнання частини районів Криму, включно зі всією прибережною смугою і північними районами півострова, прикордонними територіями. Відповідно до законодавства РФ, там земельними ділянками не можуть володіти іноземні громадяни”, – пояснив Полозов.

Він повідомив, що таке майно українців буде продаватися з аукціонів.

“Протягом року, до наступного березня, власники ділянок повинні якимось чином їх позбутися – подарувати або продати. В іншому випадку майно будуть викуповувати нібито за ринковою ціною, а потім продавати з аукціону. Але, найімовірніше, це буде якась форма експропріації”, – припустив адвокат.

Також він уточнив, що навіть якщо міжнародний суд визнає жертвами окупації людей, які втратили будинки та землю в Криму, це не зобов’яже Росію компенсувати втрати.

“Міжнародний кримінальний суд – це не Європейський суд із прав людини. Якоїсь прямої компенсації, навіть у разі визнання жертвами, люди не отримають. Нині будь-яких ефективних засобів захисту практично немає. Можна звернутися до ЄСПЛ, через кілька років отримати від російської влади компенсацію, в разі якщо суд встановить порушення конвенції і вкаже російській владі на необхідність виплати. Але знову ж таки: чи можна порівняти це з цінністю втраченого майна?” – зазначив правозахисник.

Крім того, він додав, що майно втратять не тільки фізичні особи.

“Багато компаній втратили значні активи на території Криму, яка тимчасово окупована. На швидке розв’язання цієї проблеми я б не розраховував. Це питання не тільки правове. Воно в певному сенсі політичне. Поки існує кремлівська влада в нинішньому вигляді, в поточній конфігурації, я думаю, розраховувати на швидке відшкодування завданих збитків навряд чи доводиться”, – резюмував Полозов.

Джерело.

Close