facebook

В Україні почали діяти нові правила нарахування соцдопомоги: що змінилося

В Україні відбулися суттєві зміни в правилах нарахування та виплати державної соціальної допомоги. 22 липня було ухвалено постанову Кабінету Міністрів № 632, якою затверджено новий порядок розрахунку середньомісячного сукупного доходу сім’ї, а також внесено зміни до інших нормативних актів, що стосуються державної соцдопомоги.


У новий Порядок додані такі пункти, як довічне грошове утримання суддів у відставці і грошові перекази з-за кордону. Також з’явився пункт “Інші доходи, відомості про які отримані від Державної податкової служби та Пенсійного фонду України, а також доходи, які задекларовані особою”. Про це пише Finance.ua.

Водночас з цього переліку виключені доходи від підприємництва та доходи самозайнятих осіб. Тепер для фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від суми отриманих ними фактичних заробітків при вирішенні питання про соцдопомогу буде враховуватися такий розмір доходів:

для платників податків першої групи – один розмір мінімальної зарплати;
для платників податків другої групи – дві мінімальні зарплати;
для єдиноподатників третьої групи – три “мінімалки”.
До нового порядку внесено уточнення, які діятимуть під час карантину, пов’язаного з COVID-19. Так, для тих, хто отримує допомогу з безробіття, як дохід буде нарахований розмір цієї допомоги без урахування зарплати, яку людина отримувала до звільнення. А якщо звільнення відбулося з ініціативи або з вини працівника, крім допомоги враховуватимуть ще й половину мінімальної зарплати.

Як зазначають у Мінсоцполітики, низка положень нової постанови Кабміну мають на меті “стимулювати вихід зі стану бідності” малозабезпечені сім’ї, у складі яких є працездатні люди, які не працюють. Для таких людей, зокрема, буде нараховуватися дохід у розмірі 0,5 мінімальної зарплати, а це означає, що і розмір соціальної допомоги (якщо таку нарахують) буде менший.

Крім того, державна соціальна допомога сім’ям з дітьми не призначатиметься, якщо у складі їхньої сім’ї є працездатні люди, які в період обліку доходів не працювали, не навчалися і не були зареєстровані в центрі зайнятості. Якщо ж для “дармоїдства” є причини (наприклад, людина доглядає дитину, молодшу за 3 роки, або таку, яка потребує постійного догляду, доглядає старого родича і т.д.) – відмови в нарахуванні держдопомоги не повинно бути.

Також не буде призначатися допомога одиноким матерям, якщо в складі їхньої сім’ї є працездатні люди, які не працюють. І навпаки: якщо така непрацююча людина працевлаштується самостійно, при нарахуванні допомоги їй зарахують тільки половину доходу. А значить, соціальна допомога може збільшитися.

Джерело.

Close