facebook

На Тернопільщині померлих не ховають, доки рідні не погасять борги перед церквою

У Тернопільській області Наталія Деревяна зіткнулася із проблемою поховання людини.

Про це вона повідомила у групі Великогаївська об’єднана територіальна громада. Як приклад, додала фото.

«Люди добрі! – пиже жінка. – Скажіть, будь ласка, у якому селі є така «традиція», що коли треба похоронити людину, то в першу чергу треба йти не до священника, а до церковного касира для того, щоби здати її свої земні «борги» і «борги» своєї сім’ї. Розумію, що може пишу не по темі, але сама з цим стикнулася і просто стало інтересно, в якому селі, крім Грабівця, є ще такі «інкасатори».

До свого посту вона прикріпила папірець, вирваний із зошита в лінію, на якій від руки написано, на що повинен був здати померлий і його сім’я, а також перераховані суми заборгованості. Внизу стоїть синя печатка і підпис «церковний комітет».

Під постом жінки якийсь ігор Бенько написав, що потрібно звернути увагу на підпис на листку. Такі комітети були створені ще й СРСР і були потрібні для нагляду за священиками. При цьому він заявив, що священик тут ні до чого, так як комітети збирають з жителів сіл плату на утримання церкви, ремонти і виплату зарплати. Ці гроші збирають селяни. Також він зазначив, що якщо людина не ходила до церкви, то і похорони йому «не потрібні». Він висловив сумніви, що якби не здавали гроші через їх відсутність, то сім’ї померлого відмовили б у відспівуванні. Він порадив звернутися до єпархії.

Також в коментарях порадили звернутися до іншого священика і не замислюватися над цією «пісюлькою», так як комітети ще не приватизували священиків і кладовища. Також користувачі зазначили, що Отцю Василю з села Грабовець і тому, хто писав цей папірець має бути соромно. Вони можуть стати героями новин на ряду зі священиком, який привітав Путіна з днем Ангела.

Джерело.

Close