facebook

Вчені навчились лікувати наслідки COVID-19 за допомогою музики

Позитивна музика активує внутрішні системи отримання задоволення з виділенням ендорфінів.

Штучна вентиляція легенів при захворюванні на COVID-19 найчастіше залишається останньою надією на порятунок життя. Однак тривале підключення до апарата, який дихає замість легких людини, може обернутися цілою низкою наслідків. Зокрема, людям часто буквально доводиться заново вчитися ходити, говорити, ковтати і дихати самостійно.

Вчені з Дрексельского і Темпльського університетів (США) з’ясували, що музика може впливати на пацієнтів, підключених до ШВЛ. Крім того, дослідники припустили, що музика може принести користь пацієнтам під час відлучення від штучної вентиляції легень, передають Известия.

Вони провели експеримент за участю 805 тяжкохворих людей з 14 різних груп середнім віком 58 років, які перебувають на ШВЛ. Всі учасники були в стані стресу. Їм пропонували один 20-30-хвилинний сеанс музичної терапії. Отримані результати показали, що прослуховування музики призвело до значного зниження тривожності й послідовно знижувало частоту дихання і систолічний артеріальний тиск.

“Звичайно, музика є елементом комфорту людини, може відволікти від хворобливих реалій. Позитивна музика активує внутрішні системи отримання задоволення з виділенням ендорфінів – свого роду “внутрішнього наркотику”, – пояснив керівник лабораторії нейрофізіології та нейроінтерфейсів біофаку МДУ ім. М.В. Ломоносова, Олександр Каплан.

Зазначається, що не всяка музика надає терапевтичну дію. Наприклад, найбільш значимий терапевтичний ефект щодо зниження рівня тривожності хворих на ШВЛ проявився в двох зарубіжних дослідженнях, де пацієнтам пропонували або повністю самостійно вибрати музику, або список для вибору був дуже великий.

Джерело.

Close