facebook

1200 євро – і відпочивай: Німеччина розпочала експеримент з безумовним базовим доходом

Для початку будуть відібрані добровольці, які почнуть отримувати в місяць 1200 євро, але при цьому вільні продовжувати працювати чи не працювати за своєю професією.

1200 євро для Росії це дуже великі гроші, навіть для представників середнього класу, а ось в Німеччині їх скоро будуть роздавати всім бажаючим. Німецький інститут економічних досліджень спільно з дослідниками інституту Макса Планка і Кельнського університету запускають експеримент з вивчення впливу безумовного базового доходу на поведінку людей.

В рамках проекту, який фінансується за рахунок приватних пожертвувань, випадково вибрані 120 осіб з різних верств суспільства, незалежно від їх доходів отримуватимуть 1200 євро на місяць.

На офіційній сторінці проекту сказано, що зараз йде стадія подачі заявок, коли їх кількість досягне 1 млн буде сформована репрезентативна група, якої з них виберуть 20 тис чол, які повинні будуть заповнити більш детальний опитувальник. Після цього з них будуть обрані 120 чол. для отримання безумовного доходу в розмірі 1200 євро / місяць протягом 3 років і контрольна група в розмірі 1380 чол, яка не отримуватиме нічого. Обидві групи повинні заповнювати по 1 опитувальнику раз на півроку. Тобто ні про які добровольці мови не йде, це науковий експеримент на 120 чоловік.

Дослідники збираються відстежувати зміну в їх поведінці протягом наступних трьох років.

Журналіст Дмитро Клейн, що живе в Німеччині, радіє:

«Так що потихеньку процес йде, звичайно. Очевидно, що в найближчі три-п’ять років ця ідея не перемогти ще поки (принаймні в Німеччині), але я б сказав, що через років сім-десять цілком можуть в Європі запустити безумовний базовий дохід – і це правильно, по-моєму… »

Громадський діяч Олена Попова аналізує цю новину з точки зору громадянина Росії:

«Учасники експерименту можуть заробляти гроші додатково, якщо захочуть. А можуть не працювати і витрачати ці гроші як їм заманеться.

Розмір виплати відповідає порогу бідності, при якому фінансові можливості людини для існування і участі в житті суспільства обмежені. Тобто у людини все одно залишається досить мотивації для роботи і участі в економіці країни. «Ми хочемо з’ясувати, як безумовний базовий дохід змінює людей і суспільство. Ми хочемо знати, що це робить з поведінкою і відносинами, і чи може основний дохід допомогти впоратися з поточними викликами, з якими стикається наше суспільство », – заявили організатори експерименту.

Про введення в майбутньому безумовного базового доходу замислюються в багатьох країнах, але не в Росії. Ми живемо в найбагатшій на природні ресурси країні в світі, але нашій державі не вистачає грошей навіть на виплату мізерних пенсій. Якби в Росії була сильна інноваційна економіка, всі нафтогазові доходи бюджету можна було б перераховувати безпосередньо громадянам. Такі виплати допомогли б багатьом росіянам вибратися з убогості, поправити здоров’я, покращити житлові умови, перенавчитися і змінити ненависну роботу на хорошу. Крім того, всі громадяни почали б відчувати, що природні ресурси дійсно є нашим національним надбанням.

Звучить надто утопічно? Так, з поточним режимом про таке можна тільки мріяти. Замість базового доходу ми отримуємо підвищення пенсійного віку, комерціалізацію медицини, введення нових податків, акцизів і зборів… »

Зрозуміло, що багатьом людям до душі така перспектива, оскільки, як висловилася одна з Блогерш «Базовий дохід зробить людину спокійнішу і впевненішу, вона не буде бояться втратити роботу (єдине джерело доходу) або спробувати себе в іншій професії… така людина буде і веселіша, і добріша, і здоровіша… », проте далеко не всім.

Ось тільки кілька коментарів, автори яких виступають з критикою базового доходу:

– Дуже проти. Гроші завжди беруться не з тумби. Якщо платять ледарям, значить точно з кишені тих, хто тяжко працює.

– Вони ніколи більше не будуть працювати. В цьому і мета – підготувати суспільство до життя в економіці 6-го тех.уклада. Розвинені країни можуть собі це дозволити.

– А тим часом в одній окремо взятій країні люди чатують прострочення у гіпермаркетах.

– Все відмінно, тільки я б не пускав в цю програму людей без вислуги по роботі хоча б 3-4 роки і / або щоб була вища освіта. Це все має сенс, коли людина до чогось прагне, але необхідність “підтримувати штани” сильно псує траєкторію його розвитку.

PS Іммігрантів там, які ніколи не працювали (і можливо не будуть) – тьма. Коли приїжджаєш в гетто під Мюнхеном тебе зустрічають десятки і сотні веселих людей, які зовсім не втомилися після робочого дня. Не бачу сенсу підвищувати продажу плейстейшенов і шмоток за рахунок платників податків.

Джерело.

Close