facebook

Науковці розповіли, як швидко відрізнити грип від COVID-19

Експерти проаналізували дані історій хвороби 55 тисяч осіб, хворих на COVID-19 в Китаї.

Коронавірус 2020 став агресивнішим. Станом на 29 серпня у світі померли 838 тисяч осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19. У зв”язку з тим, що восени вируватиме ще й грип, лікарі побоюються ускладнення ситуації. Американські науковці розробили модель послідовності прояву симптомів, що дозволяє відрізнити COVID-19 від грипу та інших коронавірусних інфекцій.

Про це повідомляє frontiersin.org.

За словами науковців, у пацієнтів з COVID-19 початкові симптоми схожі з симптомами інших респіраторних вірусних захворювань, включаючи грип: висока температура, кашель, проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту.

Дослідники з Університету Південної Каліфорнії заявляють, що порядок появи симптомів може значно допомогти пацієнтам і медичним працівникам швидше відрізнити COVID-19 від інших респіраторних захворювань.

Як робочий інструмент науковці використовували так званий “ланцюг Маркова” – це поширений спосіб математичного моделювання випадкових подій, який використовується в різних галузях.

У роботі використані дані історій хвороби 55 тисяч осіб, хворих на COVID-19 в Китаї з 16 по 24 лютого 2020 року. Аналіз цих даних, наданих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, був доповнений даними про 1100 додаткових випадків, отриманих Національною комісією охорони Здоров’я Китаю з 11 грудня 2019 по 29 січня 2020 року. Вибірку з коронавірусної інфекції порівнювали з набором з 2470 випадків захворювання на грип в Північній Америці, Європі та Південній півкулі з 1994 по 1998 рік.

Згідно з аналізом, у середньому організм реагує на зараження COVID-19 підвищенням температури, потім з’являється кашель, потім болі в м’язах, після цього починається нудота і/або блювота, і в фіналі приєднується діарея.

Грип, згідно з дослідженнями, починається з кашлю, а температура підвищується тільки на наступному етапі.

Відмінність COVID-19 від двох інших вищезгаданих коронавірусних інфекцій — в порядку появи шлунково-кишкових симптомів.

COVID-19, на відміну від них, рухається зверху вниз: насамперед він атакує шлунок, викликаючи нудоту і блювоту, і лише потім досягає кишечника, викликаючи діарею.

Джерело.

Close