facebook

Залишитися напівінвалідом на все життя: інфекціоніст попередив про наслідки Covid-19

Як будуть відновлюватися легені після хвороби, поки точно не відомо.

Навіть якщо людина перехворіла на коронавірус Covid-19 без симптомів, то в більшості випадків на комп’ютерній томограмі все одно помітні зміни в легенях. Як далі легені будуть відновлюватися, поки точно не відомо.

Про це повідомив виданню Главред інфекціоніст, консультант з управління змінами, засновник Revival Institute Вадим Арістов.

“Скоріше за все, у місцинах, де з’являється сполучна тканина, вона і буде на тривалий час лишатися. Це призводитиме до того, що людина складніше буде переносити будь-які респіраторні інфекції, а в більш літньому віці може бути хронічне обструктивне захворювання легенів, тобто коли людина не може ефективно користуватися дихальним об’ємом, що призводить до перебудови всього організму і хронічної гіпоксії”, – зазначив інфекціоніст.

За словами Арістова, коронавірус у важкій формі – це, по суті, гострий респіраторний дистрес-синдром. Саме таких хворих Covid-19 госпіталізують, і вони потребують підтримки киснем. Згідно з дослідженнями щодо інших інфекцій, коли у людей розвивався цей синдром, за п’ять років жодна людина з вибірки не відновилася.

За його словами, серед учасників досліджень проводили тест: скільки людина може пройти за 6 хвилин. В результаті з’ясувалося, що такі люди проходили всього лише третину дистанції. Вони відчували велику втому, задишку і, відповідно, повільніше рухалися.

Крім того майже у всіх людей був синдром слабкості – він спостерігався щонайменше один рік після хвороби. Впродовж п’яти років проявлялися психічні наслідки: депресії, відчуття тривоги тощо. Третина з них так і не змогла повернутися на роботу.

“Що стосується Covid-19 – вже досліджені випадки і встановлено, що після перенесення захворювання розвивається міалгічній енцефаломієліт, тобто синдром хронічної втоми. Тобто люди, навіть видужавши, постійно відчувають втому, слабкість, періодичний біль у м’язах, відчуття дезорієнтації, туман в очах або голові. Зрештою, вони стають не настільки працездатними, як раніше”, – розповів Арістов.

Експерт закликав більше уваги звертати на якість життя, а не на фізичну присутність людини вдома або на роботі.

“Це і відповідь всім тим, хто нехтує правилами (носінням масок, закликами уникати великих скупчень людей тощо), кажучи, що “все одно всі перехворіємо” (…) Навіть якщо ви – молода людина і вважаєте, що перехворієте легко, ви повинні пам’ятати про те, що, навіть перенісши хворобу безсимптомно, можете після коронавірусу залишитися напівінвалідом на все життя”, – додав Арістов.

Джерело.

Close