facebook

Науковці розповіли про справжню користь вітаміну D у боротьбі з коронавірусом

Ті люди, у кого спостерігався дефіцит вітаміну D, майже удвічі частіше мали позитивний результат тесту на COVID-19.

Коронавірус 2020 виявили у світі у понад 26 мільйонів осіб. Однак протягом останніх кількох місяців він почав поширюватися активніше. Дефіцит вітаміну D може збільшити ризик коронавірусного захворювання – до такого висновку прийшли американські науковці унаслідок нового дослідження. Але є і альтернативна думка.

Про це повідомляє Fox News.

Дослідники з Медичного університету Чикаго виявили, що ті люди, у кого спостерігався дефіцит вітаміну D

“Відносний ризик позитивного результату тесту на COVID-19 був в 1,77 раза вищий для пацієнтів з імовірним дефіцитом вітаміну D у порівнянні з пацієнтами з імовірним достатнім статусом вітаміну D”, – заявили автори в недавно опублікованих в JAMA Network Open матеріалах дослідження.

У дослідженні взяли участь 489 пацієнтів, у яких рівень вітаміну D вимірювався протягом року перед тестуванням на новий коронавірус. Було виявлено, що пацієнти з рівнями, віднесеними до категорії дефіцитних, з більшою ймовірністю матимуть позитивний результат тесту на COVID-19.

“Ймовірний дефіцит вітаміну D був пов’язаний з підвищеним ризиком COVID-19, це відкриття передбачає, що можуть знадобитися рандомізовані випробування, щоб визначити, чи впливає вітамін D на ризик COVID-19”, – відзначили дослідники.

Отже, дослідження показало, що вітамін D може допомогти зменшити поширення вірусу, з огляду на його здатність впливати на реплікацію вірусних клітин і прискорювати виведення вірусних клітин.

Однак науковці попереджають, що безсимптомні люди можуть передавати новий коронавірус і “якщо вітамін D зменшує запалення, він може збільшити безсимптомне носійство і зменшити симптоми, включаючи кашель, що ускладнює прогнозування його впливу на поширення вірусу”.

Альтернативна думка

Водночас у червні експерти в галузі суспільної охорони здоров’я Великобританії прийшли до висновку, що немає переконливих доказів на користь того, що приймання вітаміну D допомагає для профілактики COVID-19. Згідно з дослідженням, проведеним університетом Anglia Ruskin University в Кембриджі, в європейських країнах, де спостерігається нижчий рівень вітаміну D, було зафіксовано велику кількість жертв пандемії.

Крім того, Національний інститут охорони здоров’я та передового досвіду (NICE) повідомив, що на основі вивчення результатів п’яти досліджень, доказів на підтримку будь-якої користі від вітаміну D в разі COVID-19 виявити не вдалося.

Аналогічних висновків дійшов і Науково-консультативний комітет з харчування (SACN), заявивши, що наявні дані не підтверджують рекомендацію про додаткове використання вітаміну D з метою профілактики гострих інфекцій дихальних шляхів.

Що таке вітамін D
Вітамін D – група біологічно активних речовин (холекальциферол, ергокальциферол, сітокальціферол, 2,2-дігідроергокальціферол і інші). Холекальциферол (вітамін D3) синтезується у людини в шкірі під дією ультрафіолетових променів діапазону “B”, а також надходить до організму людини з їжею. Ергокальциферол (вітамін D2) може надходити тільки з їжею, повідомляє Вікіпедія.

Головне призначення вітаміну D в організмі людини – забезпечення всмоктування кальцію і фосфору з їжі у тонкому кишечнику. Згідно низки клінічних досліджень, хронічний дефіцит вітаміну D у дітей раннього віку пов’язаний з високим ризиком розвитку у них в майбутньому різних захворювань: цукрового діабету, ожиріння, аутоімунних захворювань, онкологічних захворювань, серцево-судинних захворювань, псоріазу, атопічних захворювань, запальних захворювань кишечника.

Коронавірус і вітаміни – що про це відомо:
Науковці з Індії з’ясували, що вітамін В12 пригнічує особливий фермент в геномі SARS-Cov-2, який відповідає за копіювання патогену. Це призводить до зниження вірусного навантаження і тяжкості перебігу хвороби COVID-19.
Науковці з TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing) в Дубліні провели дослідження і з’ясували, що вітамін D, від нестачі якого ми так страждаємо в осінньо-зимовий період, як виявилося, грає не останню роль в боротьбі проти COVID-19.

Джерело.

Close