facebook

Як не COVID, так гастрит: батьки показали, чим годують дітей у школах під час карантину(фото)

Нинішнє шкільне харчування – це вимушені дії на час, коли в країні діють карантинні обмеження, – зазначила заступниця т.в.о. міністра освіти Любомира Мандзій.

 


Гнилий банан, підгоріла картопля та засохлий сир. Соціальні мережі буквально вибухнули після того, як діти почали фотографувати у школах сніданки та обіди й показувати їх батькам. На деякі «кулінарні шедеври» не те, що їсти, навіть дивитися гидко, пишуть батьки у соцмережах, додаючи жахливі фото страв.

“Як ви вважаєте – таке взагалі можна їсти дітям? Чи батьки, як цербер, повинні стояти і контролювати? Більше зайнятися нічим! Де ваш контроль? – пише у фейсбуці Tatiana Evgenievna.

“Сніданок активної дитини в НВК 293, Київ. «Годує» КП «Зеніт», – пише Іван Сидорчук.

“222 школа. Ще був шматок яблука, помідор та гнила слива. Розмір, зовнішній вигляд та запах – дуже “тішить”, – пише Irina Danko.

“Ось такий сніданок був учора”, – пише Anna Evmenova.

 

“А такий сьогодні…”

“Чому так суттєво відрізняється харчування в різних школах? Хто з’їв картоплю наших дітей? Де інші інгредієнти бургера? За чий рахунок будемо лікувати дітей після такого харчування? Це сніданок школи №132 у місті Київ. Ця гнила “попка” банана та незрозумілого кольору і якості “бургер” за ціною 19 гривень. Їжу доставляє КП “Шкільне харчування”, – пише Anastasiya Deg.

 

І поки батьки оговтуються від шоку через те, які жахливі страви доводиться їсти їхнім дітям у навчальних закладах, начальник управління освіти Святошинського району Києва Олексій Сукенніков в сюжеті ТСН запевняє – шкільні сніданки мають бути свіжими і смачними. За його словами, булка в сендвічі має важити не менше 50 грамів. Сир – 25, а м’ясо – 30 грамів. Але ці норми діють для Києва. А от яким має бути харчування в інших містах, можна знайти на сайті місцевого освітнього департаменту.

Є день, коли діти мають їсти сендвіч з м’ясом. Повинна бути булочка власного виробництва, виготовлена в самому закладі освіти, повинно бути запечене м’ясо – не куплене в супермаркеті або на столичному ринку, а власного виробництва. В окремі дні має бути сендвіч з сиром. В інші – сендвіч з рибною котлетою. Все це має супроводжуватися сезонними фруктами, – розповів посадовець.

Втім, чи дійсно сніданки відповідають встановленим вимогам, батьки проконтролювати не в змозі. Бо через пандемію вхід до навчального закладу, в тому числі і до їдальні, для них суворо заборонено. Юрист ГО «Батьки SOS» Роман Бондаренко радить батькам намагатися знаходити з дирекцією спільну мову і домовлятися, яким чином батьки можуть проконтролювати якість харчування дітей у навчальних закладах.

Батькам потрібно не вдиратися в їдальню з криками і вимогами, а виділяти представника, який би зустрічався з дирекцією школи і домовлявся, яким чином це перевіряти, – зазначив юрист.

За словами юриста, якість сніданку дітей залежить від постачальника, який заробляє на цьому гроші. Якщо харчування у школі не відповідає якості, можна поскаржитися до управління освіти. Там мають зробити перевірку та змусити директора та постачальника їжі виправити ситуацію. Або розірвати контракт з недобросовісним постачальником.

Тим часом, заступниця т.в.о. міністра освіти Любомира Мандзій звернулася до засновників закладів освіти та директорів шкіл з проханням спільно з Держпродспоживслужбою контролювати процес та докласти всіх зусиль, щоб харчування для учнів у школі було організоване з урахуванням усіх протиепідемічних заходів.

Дорогі батьки, знаю, що з початком нового навчального року ви невдоволені тим, як харчуються ваші діти у шкільних їдальнях. Розумію, що тих «сніданків» для учнів початкової школи, які порційно фасуються в разову упаковку, недостатньо для повноцінного сніданку. Але в умовах пандемії організація шкільного харчування потребує інших підходів. Саме тому це вимушені дії на час, поки у країні діють карантинні обмеження, – написала Любомира Мандзій на своїй сторінці у фейсбуці.

За її словами, реформування системи шкільного харчування – це процес не одного дня, який вимагає не тільки модернізації їдалень, оновлення меню, а й початку навчання дітей культурі харчування. І додала, що МОН моніторить питання використання та освоєння коштів територіями. Станом на 10 серпня використано 12,4 млн грн. Частково закупили обладнання для харчоблоків Волинська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Чернівецька та Хмельницька області. В інші областях тривають процедури закупівель.

Джерело.

Close