facebook

Випробування вакцини проти Covid-19 призупинили: лікар розповіла про проблему

Перш ніж продовжити дослідження, експерти повинні встановити зв’язок між побічним ефектом і препаратом.

Англо-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca, яка є лідером глобальної гонки за створення вакцини проти Covid-19, призупинила клінічне випробування свого препарату. Рішення ухвалили після того, як захворів доброволець, на якому випробовували вакцину.

Лікар-кардіолог, доктор медичних наук, професор Катерина Амосова розповіла, що клінічне дослідження препарату призупинили у зв’язку з тим, що у одного з учасників виникло серйозне запальне ураження спинного мозку – гострий поперековий мієліт. Про це Амосова написала на своїй сторінці у Facebook.

Причинами гострого поперекового мієліту можуть бути:

розсіяний склероз;
інфекції, зокрема вірусні;
аутоімунні захворювання та системні васкуліти;
прийом деяких ліків.

Крім того, відомі випадки хронологічного зв’язку з вірусною інфекцією і вакцинацією, що вказує на імовірний імунний характер запалення спинного мозку.

Амосова зазначила, що при проведенні дослідження лікарі миттєво рапортують про виникнення серйозних побічних ефектів у його учасників. Наступним етапом є встановлення їх зв’язку з препаратом, який досліджується.

“Призупинення залучення нових учасників до дослідження в подібних випадках до з’ясування причини є загальною практикою. Тому не поспішаємо з висновками”, – заспокоїла лікар.

Джерело.

Close