facebook

Найпоширеніше у світі знеболювальне парацетамол пов’язали з небезпечною поведінкою

Згідно з новим дослідженням, найбільш вживане у світі знеболювальне ацетамінофен або парацетамол призводить до більш ризикової поведінки.

Про це пише Science Alert.

“Здається, що ацетамінофен змушує людей відчувати менше негативних емоцій, коли вони розглядають ризиковані дії – вони просто не відчувають такого страху”, – говорить нейробіолог Болдуін Вей з Університету штату Огайо.

Отримані дані доповнюють результати недавніх досліджень, які передбачають, що ефект парацетамолу поширюється на різні психологічні процеси, зокрема зниження сприйнятливості до образ, зниження емпатії і навіть пригальмування когнітивних функцій.

Нове ж дослідження припускає, що здатність людей сприймати і оцінювати ризики може порушуватися під час приймання парацетамолу, хоча й ефект незначний.

У серії експериментів взяли участь понад 500 студентів. Команда виміряла, як одноразова доза ацетамінофену в 1000 мг (рекомендована максимальна разова доза для дорослих), випадково призначена учасникам, вплинула на їхню ризиковану поведінку, порівнянні з тими, хто отримав плацебо.

Учасники грали у комп’ютерну гру, в якій треба було накачати повітрям кульки – за кожне надування давалися уявні гроші, але якщо кульку перекачати – вона могла луснути, а гроші втрачалися. Завданням учасників було заробити якомога більше грошей.

Як виявилося, студенти після приймання парацетамолу ризикували більше, а їхні кульки розривалися частіше порівняно з контрольною групою.

Окрім цього, учасники заповнювали анкети, оцінюючи рівень ризику у гіпотетичних сценаріях, як-от спортивні ставки, стрибки з тарзанки з високого моста або кермування без ременя безпеки.

В одному з опитувань приймання ацетамінофену справді знизило відчуття ризику порівняно з контрольною групою, хоча в іншому аналогічному опитуванні такого ефекту не спостерігалося.

Однак в цілому, ґрунтуючись на середніх результатах різних тестів, команда дійшла висновку, що існує взаємозв’язок між прийманням парацетамолу і більш ризиковою поведінкою, хоча й ефект може бути незначним.

Дослідники зазначають, вплив препарату на ризиковану поведінку можна інтерпретувати через інші види психологічних процесів, наприклад, зниження тривожності.

Автори роботи кажуть, що вивчення психологічних пояснень явища, а також біологічних механізмів, відповідальних за нього, мають стати предметом наступних досліджень.

Джерело.

Close